A-traktorer skall likställas med bilar vid rattfylleri, enligt en dom från HD.
A-traktorer skall likställas med bilar vid rattfylleri, enligt en dom från HD.

A-traktorer likvärdiga med bilar vid rattfylleri enligt HD

Den tonåring som framförde sin a-traktor med 0,55 mg/l alkohol i blodet har fått sin dom – som kan bli vägledande i liknande fall framöver.

Publicerad Senast uppdaterad

Tvååker. Den tonåring som i höstas tog sin a-traktor hem från en fest med 0,55 milligram alkohol per liter i blodet och dömdes för grovt rattfylleri har fått sin dom prövad i Högsta domstolen, rapporterar Hallands Nyheter.

Tonåringen dömdes till 30 timmars ungdomstjänst i både tingsrätt och hovrätt, men försvarsadvokaten Anna Bergström menade på att a-traktorn borde räknas som moped eller mopedbil och ville istället att brottet skulle rubriceras med rattfylleri. För att brottet ska räknas som grovt vid framförande av moped eller mopedbil krävs det att det finns "försvårande omständigheter kopplade till andras trafiksäkerhet".

På tisdagen meddelades domen där HD menar att a-traktorer skall jämföras med vanliga personbilar.

”Trots den låga konstruktiva hastigheten utgör rattfylleribrott med a-traktor typiskt sett en påtaglig risk i trafiken. Detta beror särskilt på det förhållandet att fordonet – i egenskap av en ombyggd bil – har en avsevärd storlek och tyngd”, skriver HD i sin dom.

Tonåringen ska därför enligt HD dömas för grovt rattfylleri och domen kan bli vägledande framöver.

Powered by Labrador CMS