68 procent av svenskarna har inga problem att avstå alkoholen under julhelgen, enligt en undersökning från Kantar Sifo.
68 procent av svenskarna har inga problem att avstå alkoholen under julhelgen, enligt en undersökning från Kantar Sifo.

Två av tre svenskar tycker att alkoholen under jul är oviktig

När jul och nyår nu stundar är det också en period av ökad alkoholkonsumtion. I landet syns en nedåtgående trend av alkoholintaget, även under jul.

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg. I den årliga julundersökningen som görs av Kantar Sifo på uppdrag av företaget IQ, visar siffrorna att två av tre svenskar (68 procent) tycker att alkoholserveringen under jul är oviktig. 14 procent av svenskarna tycker dessutom att julfirandet skulle bli bättre om det dracks mindre.

– Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet. Man ska inte bara ta gamla vanor för givna. Det är allas vårt ansvar att utmana dem, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ i ett pressmeddelande.

Vidare i undersökningen visar siffrorna att nästan varannan svensk har varit på ett julfirande där det druckits för mycket. 17 procent har en oro för att andra ska dricka för mycket, där 28 av dessa är unga mellan 18-29 år.

'Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet', säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.
"Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid julfirandet", säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.
Samtalen på Beroendeenheten ökar efter helgerna

På Beroendeenheten i Varberg har trenden varit att samtalen ökar efter helgerna, och inte inför dessa. Det beror på att en stor del av samtalen kommer från oroliga familjemedlemmar, säger Anneli Lif, enhetschef för Missbruksenheten på Varbergs kommun.

– Om man är julvärd är det bra att se till att det alltid finns alkoholfria alternativ, där det idag finns ett stort utbud. Inför firandet skulle man även kunna ta upp frågan att ha en jul helt utan alkohol, säger Anneli Lif.

När en person tar kontakt med Beroendeenheten, oavsett om man gör det själv, eller om det är en närstående, tar avdelningen snabbt kontakt med berörd person. Efter det kan man komma på ett samtal för att få råd och stöd för hur man förhåller sig till sin alkoholkonsumtion och hur problematiken ser ut. Därifrån går man vidare för att se om man behöver ytterligare stödinsatser.

Vad kan det finnas för olika typer av stöd?

– Vi har många olika insatser. Om man tycker att det är jobbigt att ta kontakt med socialtjänsten kan man även anonymt ringa och få råd och stöd av våra behandlare. Skulle man sen vilja, kan man sedan gå vidare och kontakta oss på Beroendeenheten.

Vi behöver fundera över hur vi bemöter en person som har det jobbigt

För en person utan problematik kan det tyckas vara en ganska simpel aktion – att helt enkelt avstå intaget. För någon som är beroende är situationen annorlunda.

– Vi behöver fundera över hur vi bemöter en person som har det jobbigt, och erbjuda alternativ. Kan jag vara tydlig och säga ifrån? Men på julen är det såklart svårt, man vill inte vara den som skapar dålig stämning. Julen består av flera lediga dagar, och många fester. Det man kan fundera en extra gång på är vilka dagar man ska dricka alkohol, och vilka man inte ska göra det.


Hit kan du vända dig för råd och stöd gällande alkoholvanor

  • Vuxenenheten, socialförvaltningen Varbergs kommun
    0340-889 97

  • Rådgivande samtal, Beroendeenheten
    072-151 61 20
    Måndag, onsdag, torsdag 9-11, tisdag 16-17.

    Här kan du vara anonym.
Powered by Labrador CMS