Upprustning av arenan i Varberg blir dyrare än väntat

I höst inleds etapp två av anpassningarna av Varberg Energi Arena – och den nya prislappen höjs rejält.

Publicerad Senast uppdaterad

VARBERG Från början skulle uppgraderingen av Varbergs Bois hemmaplan kosta 34 miljoner kronor, men till följd av oroligheterna i omvärlden och ökade materialkostnader har den första kalkyleringen visat sig vara för låg. En VIP-sektion har också tillkommit efter specifika krav från Svenska Fotbollförbundet. Kommunens förslag är att ta ett beslut om en ökad investeringskostnad på 22 miljoner kronor, alltså 65% högre än den första kalkylen.

Varbergs Sparbank sponsrar mer än halva kostnadsökningen

På ett extrainsatt nämndsmöte den 15 augusti kommer kultur- och fritidsnämnden att ta ställning till kostnadsökningen för arenan inför kommunfullmäktiges beslut i september. För att minska kostnaden för Varbergs Bois har Varbergs Sparbank meddelat att de kommer att gå in med 12 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen.

– Vi är måna om att föreningen kan fortsätta sin verksamhet och vill hjälpa till att få ner kostnaderna för det. Förutom elitlaget behöver det finnas pengar kvar till barn- och ungdomsgrupperna och genom att hålla nere kostnaderna för elitlaget kommer pengarna för breddidrotten att finnas kvar, säger Jan Inge Lyckberg, verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Varberg i ett pressmeddelande.

Vi och föreningen känner oss trygga med avsiktsförklaringen

I en så kallad avsiktsförklaring, ett förtydligande över en överenskommelse mellan två parter innan ett avtal har slutits, har kostnaderna för Varbergs Bois specificerats. Vid spel i Allsvenskan ska klubben betala 75 procent av de tillkommande driftskostnaderna, och vid spel i Superettan halveras dessa.

– Vi har haft en nära och bra dialog med Varbergs BoIS, och både vi och föreningen känner oss trygga med avsiktsförklaringen, säger Anna Reinhardt, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Nytt namn på arenan efter uppgraderingarna

I samband med den ökade prislappen bedöms också namnrättigheterna till arenan få ett högre värde. I och med detta sägs avtalet med Varberg Energi upp och kommer att bearbetas under hösten, där det i nuläget inte är klart vilken typ av avtal det blir eller vilket namn arenan kommer att få framöver.

Ombyggnationen beräknas starta tidig höst 2022 för att säkerställa att anpassningarna är genomförda senast till säsongsstart våren 2023.

LÄS OCKSÅ: Påskbergsvallen dyrare än planerat – Varbergs Tidning

Powered by Labrador CMS