Fyra hopp i Yonex International - alla från Bua. Från vänster Anon Hilmersson, Maja Gustafsson, Nellie Griffith och Emmy Gustafsson
Fyra hopp i Yonex International - alla från Bua. Från vänster Anon Hilmersson, Maja Gustafsson, Nellie Griffith och Emmy Gustafsson

Lokala hopp i Varbergs stora ungdomsturnering

Varbergs Badmintonklubb har en lång tradition av internationella stortävlingar i Varberg. I år ökar Yonex International Varberg mer än väntat.

Publicerad

Badminton. Ni som varit med ett tag minns kanske Varbergs Badmintonklubb var en av de stora klubbarna in Sverige. Här fanns flera spelare som hävdade sig i nationella ungdomscuper. Tvillingarna Larsson och Peter Hansson var framgångsrika.

Säsongen 1984/85 gjorde VBMK klubben en visit i Elitserien under etablerade tränare Dan Anderssons ledning.

Serielaget backade till regionala nivåer till slut. Sedan ett par säsonger finns det inget serielag alls. Det beror främst på bristen på damer. Den svenska seriemodellen är speciell. Både herrar och damer bildar lag sedan evigheter.

Under alla tider, sedan färjan kunde leverera danskar till Varberg, levde klubben på en stor nationell tävling. Varbergs Nordiska lockade ungdomar från hela vår del av Europa. Efter det bytte tävlingen namn till Varbergs Europeiska.

Sedan flera år har tävlingen Yonex International Varberg. För det namnbytet sparar Varbergs BMK en slant på bollar.

– Det är inga stora pengar i badminton, så vi får väl bollar till ett bra pris, säger Henrik Rönnelius, en av de bärande pjäserna i VBMK:s verksamhet.

Tävlingen är otroligt betydelsefull för klubben. Det fina är att antalet deltagare ökar.

– Vi har ökat med nästan 60 procent, säger Henrik Rönnelius.

Från 190 till 320 kräver att det blir en lång tävlingsdag på lördag och finalspel på söndag (från semifinaler).

– Det kräver sin organisation också, en hall extra. Arenahallen vid Nöjesparken är centrum. Det spelas även matcher i Idrottshallen plus E-hallen (Danska vägen). Peder Skrivares idrottshall och Brearedshallen.

Fem lokala spelare från Varbergs Bamintonklubb är med under helgen – tre i U13 och två i U15. De äldsta heter Nellie Griffith och Maja Gustafsson. I U13: Arn Rönnelius, Anon Hilmersson och Emmy Gustafsson. Alla fem är Buabor.

– Emmy har utvecklats mycket, säger Henrik Rönnelius.


Året tävling lockar folk från Europa. Spelare från Ukraina är anmälda av en Stockholmsklubb.

Här finns även deltagare från Norge, Finland, nån engelsman, litauer.

Inget Danmark?

– Deras toppspelare åker inte till Sverige, utan vi får åka till dom och spela. Så är det väl.

Badminton är fortfarande riktigt stor i Danmark – jämfört med här där vi saknar internationella toppar sedan något årtionde tillbaka.

Hur har ni med engagerade ledare i klubben?

– Det behövs 30-40 och det flesta går till kioskerna, säger Rönnelius och fortsätter:

– Men det är ju roligt när det händer. Det är kämpigt innan. Det är ungefär som att dra igång för en fest. Man planerar och planerar, städar och städar. När festen väl är igång är det bara att köra. Ibland kan man tänka är det verkligen värt… Men det tycker vi fortfarande. Det här är fortfarande vår största inkomstkälla.

Powered by Labrador CMS