Hasse Karlsson ser fram emot årets handbollssäsong som inleds med match mot Aranäs i Svenska Cupen.
Hasse Karlsson ser fram emot årets handbollssäsong som inleds med match mot Aranäs i Svenska Cupen.

"På pappret är det potentiella publikfester"

På lördag drar Svenska Cupen i handboll igång, där HK Varberg får ta sig an tufft motstånd i både Aranäs och Kristianstad från Handbollsligan. Men med en större kontinuitet jämfört med tidigare år står handbollsklubben i Varberg med tränare Hasse Karlsson i spetsen på stabila ben när säsongen inleds.

Publicerad Senast uppdaterad

HANDBOLL År 2014 klev Hasse Karlsson in som spelade assisterande tränare HK Varberg och säsongen efter tilldelades han huvudansvaret, som han nu haft i totalt sju år. En resa som Karlsson själv beskriver som fantastisk på alla plan.

– Till en början bestod vår publik av nära och kära, som sedan gick till en fullsatt arena när vi gick upp i Handbollsligan. Ekonomiskt har vi gått från strax över miljonen i intäkter, till flertalet miljoner. Jag är väldigt glad, stolt och tacksam över att ha fått vara med på resan, säger Hasse Karlsson.

Träning med HK Varberg i Varbergs Idrottshall. Andra spelare från vänster är nyförvärvet Simon Källström.
Träning med HK Varberg i Varbergs Idrottshall. Andra spelare från vänster är nyförvärvet Simon Källström.

Kontinuitet i truppen en viktig aspekt

Förra årets säsong för HK Varberg bestod av en mindre omstart, där klubben satsade nytt och fick in unga talanger. Tack vare längre kontraktstider har laget fått en kontinuitet, en viktig aspekt i lagbygget.

– Till denna säsong är det enbart två nya spelare in, en målvakt och en vänsternia. Vi känner varandra väl och har kommit långt i vår process med utvecklingen som lag, det känns roligt och spännande, berättar Karlsson.

Efter säsongens slut meddelade målvakten Arturs Kugis att han lämnar klubben, och efter det har har målvakten Abdul ”Abdi” Alayyan värvats in från Kärra i Göteborg. Trots att Alayyan fick släppa många bollar förbi sig förra säsongen anser Karlsson att han var en av de bästa i serien.

– ”Abdi” har mycket rutin och gjorde en bra säsong förra året. Kombinationen med stabila målvakten Calle Aronius, som även är vår lagkapten, känns väldigt bra.

Träning med HK Varberg i Varbergs Idrottshall.
Träning med HK Varberg i Varbergs Idrottshall.

Bra motstånd väntar i Svenska Cupen

I helgen går Varberg in i Svenska Cupen med matcher mot HK Aranäs, IFK Kristianstad och klassiska HK Drott, som Karlsson har ett förflutet i.

– Jag upplever att killarna är väldigt spelsugna. Vi ser fram emot cupen, och framförallt derbyt mot Aranäs. Att möta Drott ska bli roligt, härligt att de är ”tillbaka”, efter många år av slit. På pappret är det potentiella publikfester och ska bli jättekul.

Två av matcherna spelas mot ett högre motstånd. Hur ser du på dem?

– Spännande såklart, framför allt att möta Aranäs som alltid har varit lite av en antagonist för oss. Jag minns när vi hade 300 supportrar från Varberg som åkte till Kungsbacka för att se matchen, och det var en av de häftigare jag varit med om. Mötet med Kristianstad blir tufft och en jätteutmaning, men en rolig sådan, säger Hasse Karlsson.

Huvudtränare Hasse Karlsson förbereder laget inför Svenska Cupen tillsammans med assisterande tränare Simon Aulén.
Huvudtränare Hasse Karlsson förbereder laget inför Svenska Cupen tillsammans med assisterande tränare Simon Aulén.

Hur stor skillnad är det mellan divisionerna?

– Den är stor. Det är tufft att etablera sig i Handbollsligan och handlar mest om vilka möjligheter man kan ge spelarna. Som ett allsvenskt lag har vi har inga proffs, men de förväntas elitsatsa och kombinera med arbete eller studier. Topplagen i Handbollsligan kan träna två gånger per dag och få behandling där emellan – det är en annan verklighet. Det gäller också som tränare att tänka till lite gällande belastning både fysiskt och mentalt, för att kunna orka en hel säsong.

Om du får känna på era chanser i cupen?

– Jag tror att vi kommer vara med och slåss om poäng, framför allt på hemmaplan mot Aranäs. Det är klart att Kristianstad kommer bli en tuff motståndare, men vi siktar på att gå vidare.

HK Varberg tränar i idrottshallen i stan, men planen är för kort och laget har fått dispens inför mötet med Kristianstad.
HK Varberg tränar i idrottshallen i stan, men planen är för kort och laget har fått dispens inför mötet med Kristianstad.

För liten idrottshall och en fullbokad arena skapar utmaningar

Matchen mot Kristianstad kommer att spelas i idrottshallen, då Arena Varberg, hemmaplanen för handbollslaget, var fullbokad. Just bokningsläget har varit ett problem för klubben.

– Vi fick dispens, eftersom planen är för kort med sina 39 meter. Vi trivs bra i arenan, men det är tufft när vi måste konkurrera med de andra evenemangen.

Kan man utveckla idrottshallen på något sätt, eller hade en ny plats varit det bästa för er?

– Jag vet att klubben har tittat på det tidigare, men det är svårt att flytta en vägg. På sikt behövs det verkligen en ny arena, och det är säkert likadant för andra sporter också. Det har varit väldigt tufft att lägga vårt matchschema – fem av tretton seriematcher kunde vi lägga på ordinarie speldatum, sen har vi fått flytta runt, vilket inte är optimalt. Halltiderna i Varberg är en utmaning, säger Karlsson.

Träning med HK Varberg i Varbergs Idrottshall.
Träning med HK Varberg i Varbergs Idrottshall.

Jämn allsvenska väntar – precis som förra året

Den allsvenska serien förväntas att bli jämn, precis som förra året. Sju, åtta lag satsar hårt för att ta sig uppåt, bland annat Amo Handboll, Skånela, IFK Ystad, Karlskrona och Varberg.

– Amo storsatsar och ska upp till varje pris, känns det som. Det kommer att vara en väldigt spännande serie där alla matcher kommer att bli viktiga.

Svenska cupen inleds för Varberg på lördag den 13 augusti klockan 15, när Varberg möter Aranäs i Arena Varberg. Därefter tar man emot Kristianstad i Varbergs Idrottshall, på onsdagskvällen den 15 augusti.

Powered by Labrador CMS