Ästad vingårds hotellchef Edvin Elghag kan se fram emot 28 nya rum – och en vinbar.
Ästad vingårds hotellchef Edvin Elghag kan se fram emot 28 nya rum – och en vinbar.

Ästads nästa drag – öppnar en vinbar

Slår upp dörrarna i juli.

Publicerad

Ästad vingård fortsätter att växa och den senaste nyheten är att etablissemanget nu tänker öppna en egen vinbar. Baren kommer ligga i den lokal i hotellbyggnaden där restaurang Äng tidigare huserade.

– Det kommer att bli en möjlighet för oss att bjuda på en större bredd av våra egna viner, och även andra europeiska viner. Operativt ansvarig kommer vår vinturismchef Lisa Lundahl att vara, men vi kommer också låna in den prisbelönta sommelieren Emma Ziemann från Äng för att arbeta med vinlistan, berättar hotellchefen Edvin Elghag för Varbergs Tidning.

Satsningen på en vinbar hör samman med att hotellet också expanderar kraftigt i år. Ästad vingård har i dagsläget 48 rum och 6 stugor, men kommer inom kort ha klart ytterligare 28 rum.

– Tidigare har vi inte riktigt haft gästunderlaget för att hålla igång en vinbar, men det kommer vi förhoppningsvis att ha nu när vi öppnar de nya rummen, konstaterar Elghag.

Elghag menar att Ästad vingård står på tre ben – dels sin spa- och hotellverksamhet, dels vinturismen och dels fine dining-restaurangen Äng.

– Det är tre typer av intressen som också ofta hör samman, säger Elghag.

Elghag berättar att den nya vinbaren har ambitionen att hålla en mycket kvalificerad nördnivå.

– Det ska verkligen vara en upplevelse för den riktiga vinnörden, men även för nybörjaren. Vi räknar bland annat med att kunna erbjuda särskilda experimentella viner från vår egen produktion och kommer att ha sommelierer som bemannar baren, säger Elghag.

Nu återstår bara en sak – att få fram tillräckligt mycket vin.

– Tidigare har vi haft väldigt begränsade mängder av vårt eget vin, men det blir mer hela tiden. Bara i år så planterar vi tre nya hektar på vår odling i Morup. Men det tar omkring sju år innan det man planterar syns som en färdig produkt i form av ett flaskjäst mousserande vin. Så detta är en långsiktig verksamhet, säger Elghag.

Att Ästad nu öppnar en egen vinbar hör inte samman med förhoppningar om att gårdsförsäljning ska bli tillåtet, säger Elghag.

– Vi hoppas naturligtvis att det ska bli så, men det är ingen fråga som vi har engagerat oss särskilt i. Om det blir aktuellt med gårdsförsäljning så kommer det sannolikt inte att ske i våra nuvarande lokaler.

Powered by Labrador CMS