
Många ville mumsa semlor på fettisdagen
Över hälften av alla svenskar trycker i sig minst en semla på fettisdagen. På Varbergs kaféer kommer kund efter kund in för att köpa den traditionsenliga bakelsen under tisdagseftermiddagen.
Varberg. Mignon, Veras, Victors bistro, Lilla Träslövs finbageri, Verket, Sikta - utbudet av semlor är hur stort som helst i Varberg. Det var på tisdagseftermiddagen gott om folk som var på jakt efter den gräddfyllda bakelsen.
Niklas Andersson kommer ut med två påsar från Lilla Träslövs finbageri.
– Det är min fru som är noga med fettisdagen och att få semlor. Jag har blivit påmind tre dagar i rad. Själv är jag inte mycket för semlor, så det blev ett solöga till mig. Barnen har också fått men jag är inte säker på att de äter, säger han.
På Victors bistro har det varit en relativt lugn fettisdag när VT kommer på besök vid 14-tiden.
– Jag tror att det kommer mer sen, i butiken har de sålt väldigt mycket. Semlorna säljer väldigt bra generellt, vi har folk som kommer hit en gång om dagen och köper semlor, säger expediten Emelie.
På Victors finns olika semmelvarianter, den klassiska med mandelmassa, minisemlor, vaniljsemlor, chokladsemlor och mufflor, en muffinsvariant.
– Men det som har gått mest är minisemlan, den tycker folk är lagom stor.
Inne på Veras kafé sitter Monika Svedman från Bua och mumsar på en semla.
– Det är ju bara en massa kalorier, men det är väldigt gott. Jag har inget favoritställe i Varberg men däremot Johnséns i Mölndal. Det är nog något av det godaste jag har smakat. Men de här är väldigt bra också, säger hon och kollar ner på sin bulle. Locket är redan uppätet.
I Sverige säljs lite drygt sex miljoner semlor denna dag, enligt (föreningen/branschorganisationen) Sveriges bagare.