Genrebild.
Genrebild.

Flera åldringsbrott under fredagen i Varberg

Under fredagen har flertalet åldringsbrott i Varberg och Kungsbacka skett mot kvinnor i 90-årsåldern. Även fast ingen är gripen kan polisen inte utesluta att det handlar om samma personer som slagit till mot fem kvinnor i länet.

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg/Kungsbacka. Polisen rapporterar om att fem larm kommit in under dagen, där kvinnor i 90-årsåldern har fått påhälsning i deras bostäder av personer som bland annat utgett sig att vara från kommunen och olika butiker. Tre av larmen kommer från Varberg, och i alla situationer har personerna varit ute efter bankomatkort, smycken och värdesaker.

I det första larmet som nådde polisen fick en av kvinnorna ett samtal från en man som uppgav att han var från en butik, där någon ska ha köpt varor i kvinnans namn. Kort därefter dyker en man och en kvinna upp till den 90-åriga kvinnans bostad och har fått med sig ett bankkort.

Två timmar senare kommer ytterligare ett larm när en kvinna som uppger sig vara från kommunen kommer hem till en kvinna i 90-årsåldern för att kontrollera hur hon mår. När den 90-åriga kvinnan får ett telefonsamtal försvinner den besökande kvinnan med smycken och bankkort.

Ytterligare en timme efter det har en man ringt upp en äldre kvinna, även hon i 90-årsåldern, och uppgett att någon har försökt att köpa en mobiltelefon i hennes namn. Mannen har sedan sagt att det kommer hem en kvinna till henne för att häva köpet. När det sker, ber den besökande kvinnan om ett bankomatkort. Den 90-åriga kvinnan vägrar och den besökande kvinnan lämnar platsen.

I alla tre fall är anmälningar om grov stöld eller försök till grov stöld, samt bedrägeri upprättade.

– Åldringsbrott förekommer dessvärre över tid med olika tillvägagångssätt. Det sticker ut i någon mening att vi ser fem stycken under samma dag – det är snabbt marscherat. Vi utreder dem och tittar på samband ser vad vi kan komma fram till, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson på polisen.

I nuläget vet inte polisen om det handlar om samma personer, men det är heller inget som utesluts.

– Av allt att döma verkar det vara en man och en kvinna som agerat tillsammans. Vi kan inte utesluta att det är samma person, men eftersom ingen är gripen kan inte heller inte bekräfta något.

Polisen rekommenderar även anhöriga till äldre personer att försöka hjälpa till och informera, så att man har kritiska ögon och öron när dessa situationer kan uppstå.

Powered by Labrador CMS