Kommunpolis Ghadi Ghazale är ute mycket och föreläser om hur äldre kan skydda sig mot bedragare. Några av tipsen kan du hitta här.
Kommunpolis Ghadi Ghazale är ute mycket och föreläser om hur äldre kan skydda sig mot bedragare. Några av tipsen kan du hitta här.

Misstänkt bedragare låtsas vara hantverkare – så skyddar du dig

Flera hyresgäster hos Varbergs bostad har blivit uppringda av en misstänkt bedragare. Mannen i luren säger sig vilja komma hem till dem för att rensa ventilationen.

Publicerad Senast uppdaterad

Kommunpolis Ghadi Ghazale är säker på sin tolkning av vad som hänt:

– Jag tror absolut det här är en bedragare. En ventilationsfirma jobbar inte på det viset mig veterligen. Det här är telefonbedrägeri som sedan övergår till ett fysiskt besök där de förmodligen vill komma över kontanter och smycken, säger han.

Att bedragaren låtsas jobba för en ventilationsfirma har han inte hört om förut i Varberg, men försök att lura sig in är långt ifrån något nytt.

– För ett tag sedan hade vi falska poliser, innan dess sa de att de ringde från banken och vid jul sa de att de ringde från Elgiganten. De är uppfinningsrika, säger Ghadi Ghazale.


För att slippa luras av en bedragare rekommenderar han dem som tar emot samtalet att fråga vilket företag hen ringer ifrån och sedan kolla upp det innan någon släpps in i lägenheten. De kan också be om legitimation om den misstänkta bedragaren knackar på dörren, som bevis på att hen verkligen kommer från det företag hen säger.

Själv har Ghadi Ghazale varit ute och föreläst mycket för att informera om den här typen av bedrägerier. Han berättar att de ofta riktar in sig mot äldre, och att han bland annat besökt 30-40 seniorföreningar för att berätta om hur olika typer av bedrägerier kan gå till. Han har också spelat in korta klipp om de fem vanligaste bedrägerisätten.

– Information är oerhört viktigt när det gäller bedrägerier.

De grannar som råkat ut för den misstänkte bedragaren hyr sina lägenheter av Varbergs bostad. Under tisdagen gick de ut med en varning om bedrägeriförsöken på sin facebooksida. Dzejna Seta är kommunikationschef på fastighetsbolaget. Hon berättar att de alltid informerar innan det utförs arbeten i deras byggnader, och att de som kommer alltid har legitimation med sig. – Om man känner sig osäker kan man alltid ringa oss och kontrollera om personen som ringer verkligen kommer från oss. Vår uppmaning är att vara försiktig och hellre kontakta oss en gång för mycket än en gång för lite, säger hon.

Så skyddar du dig mot bedrägeri

• Lägg på luren om du är misstänksam. Ju tidigare du avbryter samtalet, desto större

chans har du att sätta stopp för bedragaren. Om du är osäker kan du be om att få ringa

upp via ett officiellt växelnummer eller ett nummer du själv har.

• Logga inte in, varken via ditt bank-id eller din bankdosa, på uppdrag av annan.

• Lämna inte ut siffror, exempelvis koder till ditt bankkort eller från din bankdosa.

• Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du kontrollerat att personen verkligen

företräder det bolag den uppger sig att komma från. Du kan kontrollringa dit och fråga om

det stämmer att någon ska göra ett hembesök. Gör inte betalning på plats. Be i stället om en faktura.

Källa: Polisen

Powered by Labrador CMS