Bildspecial: Varbergshistoria i Jobsons fotoalbum
Följ med på en nostalgitripp – kika in i det jobsonska fotoalbumet.
Varberg. Jobsons är en känd släkt som satte prägel på Varberg. Den första Jobson som kom hit var Robert Carl Thorburn Jobson (1851-1927). Det var 1875. Han gifte sig med Emely Manda Morun i London 1876 (berättar Alva Peterson i boken Hus och människor i 1800-talets Varberg). De fick sex barn födda i Varberg, Richard, Robert, Donald, Johan och Agnes).
Donald (1880-1959) och hans hustru Anna Linnea Olsson (1883-1959) skaffade tidigt en kamera och kunde föreviga en massa intressanta motiv från det förra sekelskiftet när industrialismen till slut tog fart i Varberg. Fotoalbumet visar vyer hur de levde i societetsmiljön.
Anna själv var verksam inom lottakåren i Varberg och såg till att Lottastugan i Societetsparken blev inköpt 1940.
Anna-Lena Nilsson om fotoalbumet:
– Jag tror att Anna har fotograferat ihop med sin pojkvän. De gifte ju sig sen. Det roliga är att de varr amatörfotografer. Det var inte så vanligt på den tiden.
Anna-Lena värderar albumet högt, att få in bilder och betraktelser från förr. Sånt behövs i samlingarna.
– Vi vill att folk ska samla in och skriva information på baksidan av bilderna. Det gör det mer intressant, säger Anna-Lena Bilsson.
Jobsonssläktet var inblandat i mycket i Varberg på den tiden. Donald var politiskt aktiv och verkade för Högerpartiet. Han var aktiv i många andra kommunala projekt samtidigt som han drev verksamhet med eldningsolja, brännved, kol och koks. Donald hade skeppsklarering, rederi och sålde biljetter till Amerika. Det var på den tiden folk lämnade Varberg för att det var för fattigt.
Ur familjen kom även firad europamästare i simning, Arthurs (1910-79) dotter Kate Jobson vann guld i Budapest 1958 och blev en av Varbergs mest framgångsrika idrottskvinnor. Karriären blev kort. Hon gifter och flyttade till USA. Men det där är en helt annan historia.