'Fågelbajstricket' används för att lura av personer dyrbarheter och vilseleda deras uppmärksamhet.
"Fågelbajstricket" används för att lura av personer dyrbarheter och vilseleda deras uppmärksamhet.

Ficktjuv vilseleder människors uppmärksamhet via fågeltrick

Man erbjöd sin hjälp - stal kvinnans halsband. Samma tillvägagångssätt har använts runt om i landet.

Publicerad Senast uppdaterad

VARBERG En kvinna bestals på sitt halsband när hon på tisdagseftermiddagen var ute och promenerade. Hon kände något kletigt på sig, men en man erbjöd genast sig att ta bort det. Vid hemkomsten upptäckte kvinnan att smycket var borta.

Händelsen är rubricerad som grov stöld och en utredning pågår. Till polisen har kvinnan sagt att hon inte är helt säker, men tror att det kan ha varit fågelbajs som hon fick på sig. Något som är högst troligt då anmälningar om samma sak gjorts i bland annat Norrköping, Västerås, Enköping, Uppsala, Borlänge och Ängelholm.

De flesta offer har liksom kvinnan i Varberg inte upptäckt stölden direkt, men sätter den i samband med den "hjälpsamme" mannen erbjudit dem hjälp.
Signalementet är vagt. Thomas Ahlm är polisens förundersökningsledare i Varberg:

– När någon kommer fram och är trevlig och hjälpsam tänker de flesta nog inte så mycket på hur den ser ut. Den beskrivning vi fått är sådant att det passar in på ett par miljoner personer.

Följa bakåt i tiden

Han bedömer att det är svårt men inte omöjligt att finna den skyldige om det rör sig om samma person i alla eller i alla fall flera av fallen. I alla fall om personen grips på bar gärning.

– Skulle det ske kan polisen och tekniker följa personens spår bakåt i tiden. Det kan vara kvitton eller annat som visar att personen varit på orter där andra sådana här stölder ägt rum just då. Det är såklart en försvårande omständighet om det upprepas gång på gång.

Thomas Ahlm betonar att sådana här brott trots allt är ovanliga.

Powered by Labrador CMS