Så kallade romansbedrägerier har blossat upp i Västsverige och nu varnar polisen allmänheten.
Så kallade romansbedrägerier har blossat upp i Västsverige och nu varnar polisen allmänheten.

Polisen varnar för bedrägerier via sociala medier

Att inleda en romans med någon som sedan lurar till sig stora summor har blivit ett problem. Nu varnar polisen allmänheten.

Publicerad

Varberg Polisen i väst har gått ut med en varning till allmänheten gällande så kallade romansbedrägerier. Man har via näringslivet uppmärksammat att det handlats presentkort på Itunes och Steam för stora summor och man ser att detta är bedragarnas sätt att få ut pengar. Dessa misstänker man nämligen att de sedan har sålt på en andrahandsmarknad för att få loss pengarna.

– Butiker i Västsverige har reagerat över att kunder vid upprepade tillfällen köper presentkort för stora belopp. Hur många som lurats att köpa presentkort till romansbedragare är oklart eftersom alla inte anmäler. Just nu känner vi till några fall. Men vi misstänker att det finns ett stort mörkertal, säger Elin Syberg Falguera vid polisen i ett pressmeddelande.

Polisen menar att denna typ av bedrägliga brott är svårare att spåra. Man förmår människor att köpa presentkort digitalt och sedan får de koden skickad till sig. Dessa koder säljs alltså sedan på en andrahandsmarknad. Dessa presentkort kan ligga på tiotusentals kronor där offren blir lurade att det ska gå till barn eller sjuka släktingar.

Polisen varnar nu allmänheten och har skapat en portal med information om hur man kan skydda sig.

Powered by Labrador CMS