Bouleklubben Kulknappen inviger de nya banorna vid Varbergs innerhamn.
Bouleklubben Kulknappen inviger de nya banorna vid Varbergs innerhamn.

Boule, pingis och schack i nya aktivitetsområdet vid Varbergs gästhamn

Nere i Varbergs gästhamn har ett aktivitetsområde byggts upp av kommunens hamn- och gatuförvaltning, med stora schackbräden, pingisbord och framförallt två nya boulebanor, för att göra området mer attraktivt både för de som besöker Varberg men även för stadens invånare.

Publicerad

VARBERG Jan-Olof Olsson, aktiv inom den lokala bouleklubben Kulknappen var ovetandes om den nya banan när VTnu hörde av sig för ett möte i hamnen. Vanligtvis håller klubben till i Boulodromen på Håsten, eller vid stenbrottet nära Varbergs fästning på sommaren.

– Det är ju jättefint här! Idag är förutsättningarna inte de bästa dock, när det blåser så pass mycket. Jag kan tänka mig att det blir en utmaning att spela pingis i dessa förhållanden också, skrattar Jan-Olof.

Gruset behöver lite mer tid att sätta sig på den nya banan – lite regn kommer göra susen.
Gruset behöver lite mer tid att sätta sig på den nya banan – lite regn kommer göra susen.

Än så länge är den nybyggda banan en aning för mjuk, då gruset är helt nylagt. När det får komma lite regn, kan banan få sätta sig ordentligt för optimala förhållanden. Med råd från ordförande Mats Peterson i Kulknappen har Jan Johansson, avdelningschef för hamn- och gatuförvaltningen, byggt de två banorna nere i hamnen.

Den nya banan, med pingisbord och schackbräde i bakgrunden ligger inne i Varbergs gästhamn.
Den nya banan, med pingisbord och schackbräde i bakgrunden ligger inne i Varbergs gästhamn.

Jag googlade hur man bygger en boulebana

– Jag googlade hur man bygger men boulebana och så har vi kört på från det med tips från Mats. Tanken är att vi vill ha fler folk här nere i hamnen, det är ju en väldigt fin plats att spela boule, schack eller pingis på. Vi kommer att ha gratis utlåning av klot på gästhamnens kontor så att alla har möjlighet till att spela, säger Jan.

I år firar Kulknappen 40-årsjubileum och förberedelserna är i full gång inför SM nästa vecka som går av stapeln i Jönköping. 21 spelare från klubben deltar i singel-, dubbel- och mixspel. Nere i hamnen spelar Jan-Olof tillsammans med sin fru Ulla Olsson, samt Kenneth Johansson och Gittan Olausson, som är svenska mästare i sin klass. I klubben finns det totalt elva SM-tecken.

'I boulen kan män och kvinnor spela ihop, det blir en fin sammanhållning', säger Jan-Olof Olsson.
"I boulen kan män och kvinnor spela ihop, det blir en fin sammanhållning", säger Jan-Olof Olsson.

Fin sammanhållning när män och kvinnor spelar ihop

– Jag skulle börjat mycket tidigare – det är så himla roligt med boule! Man får träffa folk och rör på sig en hel del, under ett pass kan jag gå upp emot en halvmil, faktiskt. Det är en trevlig sport där också män och kvinnor kan spela tillsammans och det blir en fin sammanhållning.

De flesta i klubben är pensionärer, men i och med att Bouleknappen tränar vid 17 på vardagar är det möjligt även för yngre komma och spela.

– Fredrik är ju bara 45, säger Jan-Olof.

Bakom planen ligger den gamla gula magasinbyggnaden som Varbergs Fastighetsbolag hoppas skapa en mötesplats i till nästa sommar.
Bakom planen ligger den gamla gula magasinbyggnaden som Varbergs Fastighetsbolag hoppas skapa en mötesplats i till nästa sommar.

Ytan kan utvecklas vidare även nästa år

Då Västerportsbygget är försenat kommer ytorna vid hamnen vara lediga ett tag till, och kan leda till aktiviteter även nästa sommar. Bredvid bouleplanen ligger den gamla magasinbyggnaden där Varbergs Fastighetsbolag hoppas att kunna skapa en mötesplats till sommaren 2023.

Regnet som Jan-Olof önskade till banan kom som på beställning. När vi stått och pratat ett tag och kvartetten börjat spela öppnar sig skyarna över Varberg.

– Men vi spelar i alla väder, det spelar ingen roll, avslutar Jan-Olof.

Powered by Labrador CMS