Den brottsmisstänkta kvinnan åtalades vid Varbergs tingsrätt under tisdagen.
Den brottsmisstänkta kvinnan åtalades vid Varbergs tingsrätt under tisdagen.

Misstanke: Uppgifter om flicka på skyddat boende ska ha röjts

Flickan flydde från hedersproblematik – anställd ska ha röjt hennes hemliga placering.

Publicerad

En kvinna åtalades under tisdagen för allvarliga brott som hon ska ha begått i sin yrkesroll.

En händelse rubriceras som brott mot tystnadsplikten. Det handlar om en flicka som hade flytt undan hedersproblematik och bodde på skyddat boende i Varbergs kommun. Den nu åtalade kvinnan hade i sin yrkesroll kontakt med flickan och ska enligt åtalet ha sett till att flickans föräldrar fick reda på var hon befann sig.

Bland bevisningen finns bland annat en SMS-konversation som åklagaren anser ger uttryck för att kvinnan "vill avslöja skyddade boenden.”

I åtalet finns även två fall av grovt bedrägeri. Kvinnan ska i sin yrkesroll ha lurat en flicka på ett boende i kommunen på pengar. Flickan ska ha lurats att tro att hon skulle få en mobiltelefon för pengarna.

Det andra fallet av grovt bedrägeri rör en mamma till ett LVU-placerat barn. Den nu åtalade kvinnan ska i tjänsten ha haft kontakt med mamman och ska enligt åtalet ha lurat mamman att hon tog hand om barnet i sitt eget hem. För det behövde kvinnan pengar för olika omkostnader. Mamman ska ha satt in pengar på kvinnans konto i flera omgångar, totalt över 200 000 kronor.

Åklagaren anser att kvinnan har missbrukat ett förtroende och att målsägandena har befunnit sig i mycket utsatt ställning, vilket hon utnyttjat till sin fördel.

Kvinnan nekar till brott.

Powered by Labrador CMS