Tre månader på rymmen fick räcka. Sköldpaddan Svampbob är hemma hos Alfred igen.
Tre månader på rymmen fick räcka. Sköldpaddan Svampbob är hemma hos Alfred igen.

Sköldpaddan Svampbob hittade hem efter sommarutflykten

Efter tre månader på rymmen kom stäppsköldpaddan hem till sin överlyckliga beskyddare i Bua.

Publicerad Senast uppdaterad

Bua. För nästan tre månader försvann nioårige Alfreds sköldpadda Svampbob från sitt hem i Bua - helt spårlöst. Att hundar tar till rymmen och att burfåglar söker friheten – det känner vi till. Men att sköldpaddor sliter sig och försvinner och håller sig borta i tre månader. Det händer inte så ofta.

– De är duktiga på att kamouflera sig och att gräva ner sig, så det är inte så lätt att hitta dem, säger mamma Matilda Ahlberg i Bua.

Svampbob hann inte så långt på sitt sommaräventyr. 20 meter si sådär. Ändå tillräckligt långt borta för att hålla sig undan.

– Vi hade börjat förbereda Alfred på att han inte skulle komma hem. Det blir för kallt för dem, säger Alfreds mamma Matilda.

Svampbob är hemma hos Alfred igen. Foto: Privat
Svampbob är hemma hos Alfred igen. Foto: Privat

Grävlingar är nog det värsta hotet, säger Matilda. Och att Svampbob hade tagit sig ner till havet som inte ligger så långt bort.

Under onsdagen kom den underbara upplösningen. En granne i närheten hittade rymlingen och berättade om fyndet, att det var en sköldpadda på hans gräsmatta. Det låg flera missade samtal i mobilen som låg i tyst läge när familjen satt sig för att äta på onsdagskvällen.

– Alla visste att det var vår sköldpadda eftersom vi satt upp lappar överallt, berättar Matilda.

Såg Svampbob glad ut när han såg er?

– De visar inte så mycket, men vi tycker att han ätit upp sig och att han var tyngre. Han har ju kunnat äta så mycket han vill, säger Matilda

Inte ens i Bua är vädret så bra att det lämpar sig för den ryska stäppsköldpaddan. Svampbob tycktes trivas bra när han kom hem till sin värmelampa.

Powered by Labrador CMS