
Dansglädje i luften när lokala klubben åter öppnade upp dörrarna
I dryga tio års tid har Salsamera, tidigare Salsa Kulturförening Varberg, haft danskvällar på Hotell Havanna. Fokus har legat på salsan, men även danser som kizomba och bachata. När nu dörrarna återigen öppnas upp efter det långa pandemiuppehållet vallfärdar dansarna som barn på julafton, kor på grönbete, eller vilken annan glädjeliknelse ni önskar att välja.
VARBERG Långt in på Hotell Havanna, förbi reception, bardisk och restaurang börjar de kubanska flaggorna att läggas fram, högtalarna riggas och ljusen ställas in. Det är dags för salsakväll, den första på två års tid. Man kan riktigt ta på längtan och entusiasmen som ligger i luften.

– Hela våren har folk frågat oss när vi ska komma tillbaka. Det här blir den första kvällen av fyra, och jätteroligt att få vara i gång igen. Det är också roligt för oss i föreningen – vi tycker ju självklart otroligt mycket om att dansa, säger Anna Maria Friis, suppleant i Salsamera.
Det vallfärdas från Halmstad, Göteborg och Småland
På salsakvällarna kan det komma upp till 70 personer, men det är svårräknat för föreningen, i och med att de använder sig av en öppen dörr-policy. Deltagarna kommer dels för den sociala aktiviteten och att få dansa, men även för att kunna äta och dricka något gott och avsluta med ett dopp i havet när temperaturen har stigit under kvällen. Till Varberg lockas folk från både Halmstad och Göteborg, men även dansare från Småland brukar besöka kvällarna. Att det anordnas på Hotell Havanna är ingen direkt slump i sammanhanget.
– Platsen passar in väldigt bra i konceptet med det kubanska temat, såklart. Det är roligt att få komma tillbaka med vår tioåriga historik som vi har här, säger Anna Maria.

Dans för både nybörjare och proffs
Föreningen har funnits i 22 år, med ett försenat 20-årsjubileum i april till följd av restriktionerna. Salsadans i Varberg har funnits under lång tid, och ett par av föreningens grundare är fortfarande med och dansar. Tillsammans med dansläraren Guillermo Gutierrez anordnar de utbildningar i salsa sedan flera år tillbaka. Till danskvällarna kommer allt från nybörjare till proffs.
– Det varierar även åldersmässigt, och det är det som är så härligt med dans, en 80-åring kan dansa med en 20-åring. Det är inte jättemånga idrottsliga aktiviteter som man kan utföra så, det är ett stort plus.


Genustänk en viktig punkt för föreningen
Förutom danslektionerna gör föreningen ett stort arbete inom könsroller och genustänk. Traditionellt inom dansen är det en tydlig rollfördelning med att mannen för och kvinnan följer, men här vill Salsamera förnya och utveckla detta tankesätt, genom att skippa könsrollerna och i stället benämna det som ”förare” och ”följare”. Detta så att alla ska kunna känna sig välkomna under kvällarna.
– Det finns många som dansar bägge rollerna. Det finns också de som kan byta roll under pågående dans, och det är väldigt häftigt att se. Som förening försöker vi att förmedla informationen genom att skriva om det och prata om det under våra träffar. Det är en viktig del för oss.
Föreningen är inne i en förändringsprocess
Har ni något samarbete med andra föreningar, till exempel RFSL?
– Det är något vi i styrelsen har pratat om och ser positivt på. Föreningen är inne i en förändringsprocess med ett nytt namn och en ny logotyp, så det är ett pågående arbete.

Under vårt samtal fylls det ommöblerade konferensrummet på med folk och musiken börjar så smått komma i gång – det luktar dans. Man får passa sig att vara på dansgolvet utan vidare danskunskaper, för det dröjer inte länge innan en inbjudan till dans kommer. Glädje och danseufori ligger i luften och kommer tillsammans med latin-rytmerna att ligga kvar i flera timmar till och eka över Skarpe Nords strand.