Anna-Carin Henricsson och Lars Abrahamsson.
Anna-Carin Henricsson och Lars Abrahamsson.

De kämpar för en ny cykelbana

Vändning kan vara på gång – på måndag fattar politikerna ett nytt beslut i frågan.

Publicerad Senast uppdaterad

Kampen för en cykelbana mellan Stråvalla och Frillesås går vidare. Medan Stråvallaborna Anna-Carin Henricsson och Lars Abrahamsson står på barikaderna samlas politiker för att bestämma om kommunen kan prioritera cykelbanan.

För dem som bor i Stråvalla är Frillesås, i Kungsbacka, närmsta serviceort. Den ligger bara några kilometer bort, men är ändå svår att ta sig till för vissa. Det saknas nämligen en cykelbana längs med Göteborgsvägen. Inte ens en vägren finns för den som vill försöka sig på cykelturen. För Stråvallabon Anna-Carin Henricssons familj är den bristen ett stort problem. Barnen går i skolan i Frillesås och skulle ha kunnat cykla dit på drygt tio minuter om det funnits en cykelbana. Det enda alternativet i dag är att knoga på längs Kattegattleden. Och det går inte.

– Det finns en fin cykelbana längs Kattegattleden, men den är för lång för mina barn som är sju och tio år. Och den är mörk tre fjärdedelar av året, säger Anna-Carin Henricsson som inte känner sig trygg med att släppa iväg barnen där.

Anna-Carin Henricssons barn har inte rätt till skolskjuts eftersom deras skola ligger i Kungsbacka kommun. Sedan det äldsta barnet slutat gå på fritids och vill ta sig hem direkt efter skolan har de löst det med ett linjetrafikkort. Eftersom de också bor precis på gränsen mellan Hallandstrafiken och Västtrafik är det dock rejält dyrt, särskilt efter den senaste zonförändringen. För en ungdom skulle det kosta över 80 kronor om dagen för den två kilometer långa turen.

– Det är helt orimligt, säger Anna-Carin Henricsson och berättar att det nu i stället blir mycket skjutsande, alternativt att dottern åker hem med kompisar efter skolan.

Familjen Henricsson är långt ifrån de enda med samma problem. Bara i det äldsta barnets klass går flera som också bor i Stråvalla.

– Det är som en landsgräns. Skulle man ha en cykelbana skulle vi kunna ta oss fram på ett mycket miljövänligare sätt, säger Anna-Carin Henricsson och berättar att hennes familj till och med funderat på att byta skola till Väröbacka för att transporten ska gå smidigare, trots att barnen har sina vänner i Frillesås, gillar skolan där och det är den skola som ligger närmast.

Kampen för en gång- och cykelbana längs sträckan har pågått länge.

– Sträckan har prioriterats i den regionala cykelplanen, där låg den med högsta prioritet. Vi kände att nu är det nära. Men så kom beskedet: Kommunen måste halvera investeringsplanen, säger Stråvallabon Lars Abrahamsson och berättar att den knappa budgeten för nästa år betyder att gång- och cykelbanan ser ut att skjutas på framtiden.

– Hamn och gata säger att gång- och cykelbanor ligger i prio tre. Det här borde ha högre prio av trafiksäkerhetssynpunkt. De får skjuta fram annat i stället. Trafiksäkerhet är prio ett, säger han.

Och faktum är att cykelbanan han och Anna-Carin Henricsson kämpar för skulle kunna bli av rätt snart trots allt. Ulrika Eriksson (M), ordförande i hamn- och gatunämnden, har nämligen skrivit ett förslag om att ändå prioritera byggandet av två cykelbanor: Den mellan Stråvalla och Frillesås och den mellan Ramstorp och Torstorp. Förslaget ska tas upp på hamn- och gatunämndens nästa möte, på måndag.

– Jag hoppas innerligt att det blir en gång- och cykelbana mellan Stråvalla och Frillesås. Vi i Varbergsalliansen har pratat väldigt mycket om detta. Jag tror att initiativärendet har goda chanser att gå igenom. Då betyder det att gång- och cykelbanan skulle prioriteras. Har vi tur är den med i budgeten för 2025 eller 2026, säger Ulrika Eriksson.

Samtidigt är det inte helt upp till kommunen och regionen, trots att det är de som betalar för kalaset. Trafikverket ska genomföra säkerhetshöjande åtgärder på bilvägen intill och deras tidsplaner påverkar kommunen. Det är smidigast att samordna satsningarna.

– Vi vill göra allt på samma gång, så vi får ha en dialog med Trafikverket, säger Ulrika Eriksson.

Powered by Labrador CMS