Andreas Almquist, förvaltningschef på Hallandstrafiken.
Andreas Almquist, förvaltningschef på Hallandstrafiken.

Efter kritiken – nu blir det billigare att pendla norrut

Hallandstrafiken sänker priser på periodkort med tre till nio procent.

Publicerad

Hallandstrafiken har tagit till sig av kritiken från dem som menar att den nya zonindelningen från i mars har inneburit orimliga effekter för pendlingspriserna norrut. Skälet till att dessa priser har varit högre än för resor i andra riktningar har bland annat varit utformningen av avtalet mellan Hallandstrafiken och Västtrafik.

”Sedan tidigare har Hallandstrafiken samma gränsavdrag för periodbiljetter på 35 procent till sina övriga länsgrannar inom Sydtaxan (ett avtal mellan Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Jönköpings Länstrafik, Kalmar Länstrafik, Länstrafiken Kronoberg och Skеnetrafiken). Vid resa mot Västtrafik, som inte är en del av Sydtaxan, har ett prisavdrag på periodbiljetter med 15 procent tillämpats. Nu kommer Hallandstrafiken harmonisera gränsavdagen för 30- och 365 dagarsbiljetter till 35 procent mot alla länsgrannar”, skriver Hallandstrafiken i ett pressmeddelande.

Samtidigt så kommer också situationen förbättras för dem som bor i Frillesås. Hållplatserna Frillesås, Frillesås Korsväg, Frillesås skola och Löfta Bro får dubbel zontillhörighet, vilket innebär att de nu tillhör både Västtrafiks zon B och Hallandstrafikens zon Varberg B.

- Vi har tagit till oss av den kritik vi fått efter zonförändringen i våras och sett över hur vi på Hallandstrafiken kan förbättra för de som reser mellan Västtrafiks och Hallandstrafikens zoner. Nu sänker vi priset på vår sida för periodbiljetter och förbättrar även för de som bor i Frillesås. Dessa två åtgärder gör att gränsen mellan oss och Västtrafik blir mindre märkbar, säger Hallandstrafikens förvaltningschef Andreas Almquist i pressmeddelandet.

Hallandstrafiken uppger att förändringarna kommer innebära prissänkningar på mellan tre till nio procent för de berörda periodbiljetterna.

Powered by Labrador CMS