Ann-Charlotte Olsson Stenkil (M) och Jeanette Qvist (S) ser olika på behovet om ett politiskt beslut kring uppskov för dem som har svårt att betala räkningarna i vinter.
Ann-Charlotte Olsson Stenkil (M) och Jeanette Qvist (S) ser olika på behovet om ett politiskt beslut kring uppskov för dem som har svårt att betala räkningarna i vinter.

S förslag: Skjut upp att betala kommunens räkningar

Gör det möjligt att skjuta räkningar från kommunen åt sidan till slutet av mars. Det föreslår Socialdemokraterna. Idén gick dock inte igenom.

Publicerad Senast uppdaterad

Varbergs kommun. Varbergsbor och lokala företag ska kunna ansöka om att få skjuta på betalningen av räkningar från kommunen. Det föreslog S inför kommunstyrelsens arbetsutskotts möte i tisdags.

Redan nu finns en riktlinje som säger att det går att be att få uppskov i 30 dagar. I förslaget från S föreslås att det ändras så räkningar med förfallodatum i januari och februari kan ligga obetalda ända till sista mars om det skulle behövas. Då räknar Socialdemokraterna med att elstödet har betalats ut, så hushållen och företagarna fått lite mer klirr i kassan igen. Skulle elstödet försenas vill de förlänga tiden. Till exempel kan det handla om räkningar för barnomsorg, vård- och omsorg eller tillstånd.

– Vi har sett att flera andra kommuner tagit ett sådant initiativ med tanke på de höga elräkningarna. Man hör ju hur de slår mot folk, framför allt dem med direktverkande el hemma. Vi vill säkerställa att kommunen gör vad vi kan för att underlätta, säger Jeanette Qvist (S).

Socialdemokraterna vill också att kommunen går ut och informerar tydligt om möjligheten att ansöka om framflyttat inbetalningsdatum. Det skulle göra det lättare att ta steget och ansöka, säger Jeanette Qvist, som inte tror att möjligheten skulle missbrukas.

– Människor vill göra rätt för sig – kan man betala så gör man det. De vi pratar om nu är människor som faktiskt inte kan betala.

Även om det redan i dag går att söka anstånd ser Jeanette Qvist det som viktigt att fatta ett politiskt beslut om det. Det ger en tydlig signal till förvaltningarna, som alla fattar egna beslut om eventuella uppskov.

– Då kommer det uppifrån att det här ska gälla.

I arbetsutskottet blev det dock nej till idén. Ordföranden Ann-Charlotte Olsson Stenkil (M) förklarar att det är att slå in öppna dörrar.

– Vi har möjligheten att få anstånd redan i dag, det finns till och med en app på hemsidan där man kan ansöka, säger hon.

Att det är max 30 dagar som gäller håller hon inte med om. Varje fall bedöms individuellt.

– Våra bolag och ekonomikontoret finns där och kan hjälpa till att hitta lösningar. Har man skäl nog är vi positiva till att skjuta upp förfallodagen, säger hon.

Däremot vill hon inte gå ut och uppmana folk att ta till den lösningen.

– Jag tror att de flesta redan vet att om man inte kan betala en räkning tar man kontakt med den som utfärdat den. Många hade nog tyckt att det vore skönt att kunna skjuta på betalningen, men då riskerar de att få bekymmer framöver. Fakturan försvinner inte, det är bättre att försöka hålla sig i takt.

Powered by Labrador CMS