VM-panelen: "de Bruyne är turneringens besvikelse"

Slutspelet i Qatar är igång. Stornationerna har fallit en efter en, och finalen närmar sig med stormsteg. Hör våra experters tankar om turneringen så här långt!

Publicerad Senast uppdaterad

Fotboll. VT:s expertpanel består av den tidigare fotbollsspelaren och nuvarande agenten Stevan Selakovic, kaptenen för Varbergs Bois damlag Lilly Borgman och Tvååkers IF:s Rasmus Andersson. Vi har ställt samma frågor till alla tre experter, och nedan följer deras tankar och svar.Gapet mellan nationerna är mindre idag

Många favoriter har åkt ur VM. Har du någon tes varför?

Rasmus Andersson:

Ju färre matcher desto större utrymme för skrällar. I ett gruppspel där det bara är tre matcher kan man få fina resultat på energi, löpmeter och att försvara sig organiserat. Det är därför bonkargäng som Australien kan ta sig vidare. Sen har vi kanske en tendens att ”hajpa” vissa, främst europeiska lag med stora namn för att de är de vi ser mest på TV, exempelvis trötta Belgien och naiva Serbien.

Stevan Selakovic:

Svårt att svara på, men som alltid är det en kombination av många saker. Gapet mellan de ”sämre” och mindre nationerna och de vi anser vara de bättre, är mindre idag än vad det har varit historiskt. Sen handlar det om få matcher, och då kan en formtopp räcka för ett lag över en match för att slå ett bättre lag. Det som förvånar i några fall är ju att de så kallade topplagen tagit ledningen och sedan ändå tappat matchen. Argentina mot Saudiarabien, Tyskland mot Japan, Spanien mot Japan till exempel. De stora nationerna brukar då kunna städa av motståndet – men det har inte varit så.

Lilly Borgman:

Egentligen är det inte så många favoriter som har åkt ut men visst att exempelvis Tyskland och Belgien är borta är ju lite överraskande. Men det är också väldigt kul när det är lag från alla världsdelar som går vidare.de Bruyne är VM:s besvikelse

Vilka spelare är VM:s överraskning och besvikelse?

Stevan Selakovic:

Det är svårt att inte bli imponerad av ungtupparna i Spanien, Gavi och Pedri – herregud, vilka spelare! Att i den åldern kunna gå in i ett VM och leverera på den nivån är bara ofattbart. De spelar dessutom centralt på mittfältet där det krävs så oerhört mycket av en spelare. Hatten av.

Sen är det kul att se Messi. Matchen mot Australien var ju lite av den ”gamle” Messi. Då gör han fortfarande skillnad och är en nivå över övriga spelare på planen. Lite Maradona-vibbar från 1986 just nu.

Besvikelser är ju såklart spelare som De Bruyne och Eriksen. Spelare som skulle dominera matcherna och dirigera sina lag offensivt, men som helt försvunnit. Sen kan egentligen skulden läggas på hela lagen. Tyskland ska inte glömmas bort här.

Lilly Borgman:

Tysklands uttåg är för mig den största chocken. Med det laget ska de enkelt gå vidare från gruppen. Å andra sidan är de mitt i ett generationsskifte, vilket kan ha en stor betydelse. VM:s besvikelse är enligt mig Kevin de Bruyne. Världens bästa spelare enligt många, som borde leda sitt Belgien till åttondelsfinal.

Vi visste hur bra Cody Gakpo var i holländska ligan, med sin fysik och bollkontroll. Men att han kunde prestera såhär på den stora scenen chockerade många. Han är enligt mig turneringens största överraskning.

Rasmus Andersson:

Mästerskapets spelare hittills för mig är två stycken. Cody Gakpo i Nederländerna hade jag liksom de flesta andra (de som ej ljuger) ingen superkoll på, men han har varit ruskigt fin. Sen måste Vincent Aboubakar i Kamerun nämnas. Först gör han mästerskapets coolaste mål, skolgårdslobben, för att sen avgöra nästa match mot Brasilien på stopptid och fira med att ta ett rött kort trots att de har chans på avancemang. Show!

Besvikelserna får nog ändå vara Hazard som vi definitivt kan vinka hej då till för lång och trogen tjänst, samt Darwin Nunez. Mest för att det kommer störa alla Liverpoolsupportrar som tar det lite för personligt, men också för att jag tippade Uruguay som potentiella världsmästare.Mbappé tar hem skytteligan och kröns sedemera till borgmästare i Paris

Med facit hittills i hand – vilka möts i final?

Lilly Borgman:

Finalen tror jag kommer att spelas mellan Messis Argentina och Ronaldos Portugal.

Rasmus Andersson:

Det är eventuellt dags att spela lite safe nu för att någonsin få vara med i en panel som innefattar ordet ”expert” igen. Därför säger jag Brasilien-Frankrike med Frankrike som vinnare. Mbappé tar hem skytteligan och kröns sedermera till borgmästare i Paris.

Stevan Selakovic:

Frankrike-Argentina. Har jag inte sett helt fel, så är de på var sin halva. Frankrike är bra, de har en 9:a, de har fart och djupledsspel, men även struktur defensivt.

Som jag sa så får jag lite Maradona-vibbar på Messi efter matchen mot Australien. Att han växer med uppgiften och blir bättre ju längre turneringen går. Hade det inte varit vackert om Messi fick avsluta med att leda Argentina till ett VM-guld? Jag tycker det.

Powered by Labrador CMS