VT:s VM-panel summerar ett extraordinärt världsmästerskap.
VT:s VM-panel summerar ett extraordinärt världsmästerskap.

VM-panelen summerar årets turnering

VM är över för den här gången. En turnering där kontroverserna avlöste varandra, och där en fotbollskung fick kröna sin fantastiska karriär med ett guld. VT:s expertpanel summerar turneringen.

Publicerad Senast uppdaterad

Fotboll. VT:s expertpanel består av den tidigare fotbollsspelaren och nuvarande agenten Stevan Selakovic, kaptenen för Varbergs Bois damlag Lilly Borgman och Tvååkers IF:s Rasmus Andersson. Vi har ställt samma frågor till alla tre experter, och nedan följer deras tankar och svar.Måste vara en av de mest underhållande finaler som spelats

Hur var din upplevelse av finalen mellan Argentina och Frankrike?

Stevan Selakovic:

– Finalen var ju nåt alldeles extra. Ibland har de en tendens att bli lite tillknäppta och försiktiga. Denna matchen hade allt när den svängde fram och tillbaka hela tiden – och kunde egentligen slutat hur som helst. Nu har jag inte koll på alla finaler genom tiderna såklart, men detta måste tillhöra en av de bästa och mest underhållande finalerna som spelats.

Lilly Borgman:

– Ja vad ska man säga, en sån här final tror jag inte man får uppleva på femtio år, den innehöll allt! I första halvlek tycker jag inte Frankrike kommer upp i den nivån som de ska och Argentina gör det bra. Det var roligt att båda lagen väljer att spela offensiv fotboll och går för det. Andra halvlek har allt en bra VM-final ska ha. Hur ofta sätter en och samma fotbollspelare bollen fyra gånger i mål och ändå går därifrån som förlorare, som det blev för Mbappé i detta fall?

Rasmus Andersson:

– Argentina är totalt överlägsna i första halvlek. Allt till synes under kontroll, även under stora delar av andra halvlek, det var till och med lite sömnigt och avslaget. Sen kickade det berömda minuspsyket från tidigare tappade ledningar in och Mbappé visade vem vi kommer prata mest om i tio år framöver. Förlängningen var ovanligt sevärd innan Argentinas målvakt Emiliano Martínez visade prov på argentinsk grisighet och psykade ner unga fransoser. Kul att äntligen få se Messi lyfta bucklan om än i ett nattlinne från någon shejk som antagligen inte har alltför rent mjöl i påsen.En halvmedioker turnering i fel land och fel tid på året

Hur summerar du denna extraordinära VM-turnering?

Lilly Borgman:

– Finalen satte pricken över i:et på en halvmedioker turnering som spelades i fel land under fel tid på året.

Rasmus Andersson:

– Det känns stort och svårt. Jag väljer att konstatera att den annars så grå perioden innan jul blev ganska färgrik, särskilt när man fick sträcktitta fyra matcher om dagen. Den totala sommareuforin kring ett världsmästerskap uteblev ju av uppenbara skäl, men då Sverige inte deltog spelade detta inte alltför stor roll. Vi fick se en hel del roliga skrällar som får symbolisera charmen med sporten. Sen fick vi även se det (troligtvis) sista mästerskapet för stora spelare som Messi, Ronaldo, Modrić, Bale, Suárez och Bryan Ruiz.

Stevan Selakovic:

– Lite berg och dalbana. Många stora fotbollsnationer levererade som man hoppats på, där jag tänker på Argentina och Frankrike, bland annat. Några riktigt stora besvikelser finns i Tyskland, Belgien och kanske Spanien till viss del. Generellt en välspelad turnering med många underhållande matcher som blev bättre ju längre in i turneringen vi kom. Jag kan inte heller undgå att imponeras av att Frankrike spelar sin andra raka final och att Kroatien, som är ett litet land sett till antalet invånare, tar sig till en semifinal (och final i förra VM). Oerhört imponerande.Messi ska givetvis hyllas

För att avsluta – välj ett minus och ett plus från turneringen.

Rasmus Andersson:

– Det uppenbara minuset är att mästerskapet ens spelades i Qatar. Visste man inte vad "sportswashing" var innan, så gör man högst troligt det nu. Förhoppningsvis kan de många diskussionerna leda till någon slags förbättring för människorna i och runt Qatar och att förbunden tillsammans ser till att situationer och villkor likt de i Qatar inte är okej i framtiden.

På plussidan kommer man inte kunna prata om det här mästerskapet i framtiden utan att nämna Messi – så han ska givetvis hyllas. Bortsett från det känner jag mig ganska tom på andra givna plus utan är mer än redo för Tottenham och Premier League igen. Hoppas även på någon slags revansch i expertpanelen i framtiden då mina guldkandidater Tyskland och Uruguay inte direkt briljerade.

Stevan Selakovic:

– Minus är ju naturligtvis hela diskussionen kring Qatar, mutor, att man inte fick uttrycka sina åsikter och ståndpunkter. Det visar tyvärr att "sportswashing" fungerar, eftersom VM ändå kommer att sammanfattas som lyckat. Det är frustrerande att fotbollen drar åt det hållet, när det borde gå åt det motsatta. Ska man se något positivt, så är det trots allt att frågan har nått allmänheten. Jag erkänner mig skyldig till att inte varit så insatt kring "sportswashing" själv, men detta har nu i alla fall kommit upp till ytan. Kanske är jag naiv, men jag vill tro att de goda krafterna till slut vinner!

Turneringens plus måste bli Messis sagolika VM. Att han på något sätt blev den Messi vi minns lite från förr och lyckas leda Argentina till guld. Det kändes nästan för bra för att vara sant.

Lilly Borgman:

– Ett stort minus från turneringen är Fifas tafatthet att stå upp för mänskliga rättigheter. Det skuggar hela fotbollen på ett negativt sätt.

Ett stort plus i denna turneringen tycker jag var att Marocko tog sig hela vägen till semifinal. Det är inte bara roligt för Marocko, utan för hela Afrika.


LÄS OCKSÅ


Powered by Labrador CMS