VT:s expertpanel inför VM i Qatar: Stevan Selakovic, Lilly Borgman och Rasmus Andersson.
VT:s expertpanel inför VM i Qatar: Stevan Selakovic, Lilly Borgman och Rasmus Andersson.

VT:s VM-panel rankar Brasilien som favoriter i mästerskapet

Under söndagen drar det kontroversiella världsmästerskapet i Qatar igång. VT:s expertpanel har tyckt till inför stundande premiär.

Publicerad Senast uppdaterad

Fotboll. Söndag den 20 november innebär start av fotbolls-VM i Qatar, och VT:s expertpanel består av den tidigare fotbollsspelaren och nuvarande agenten Stevan Selakovic, kaptenen för Varbergs Bois damlag Lilly Borgman och Tvååkers IF:s Rasmus Andersson. Vi har ställt samma frågor till alla tre experter, och nedan följer deras tankar och svar.

Brasilien osar klass rakt igenom

Första frågan – vilka tror du blir topp tre-placeringarna i VM?

Stevan Selakovic:

– Man brukar sällan säga att det är ”nya” nationer som vinner VM. Jag tänker att Brasilien, Frankrike och England kommer att vara de som fajtas om det. Varje VM är det också något lag som skräller, där till exempel Danmark har ett väldigt bra lag och ett bra flow.

Lilly Borgman:

– Det är svårt, men antagligen är det de högst rankade lagen som är kvar i slutet där Brasilien, Belgien och England är tre helt klart heta alternativ. Det hade också varit extremt kul om exempelvis Danmark tar sig hela vägen upp till prispallen och jag tror inte det är omöjligt, då danskarna har medvind. Kanske blir det en ny variant på den grymma VM-låten Re-Sepp-Ten?

Rasmus Andersson:

– Brasilien osar av klass rakt igenom och har inte vunnit på 20 år, så nu är det dags. De har både spelare med samba och flärd, samt defensiva kolosser som gör att de blir svårslagna. Tyskland har hela Bayern München på mittfältet, och de är ju skapliga. Till sist Uruguay – man måste säga något för att sticka ute lite i ett sånt här tips, för annars är det ingen som kommer ihåg en. Ett av världsmästerskapets bästa innermittfältspar i Valverde och Bentancur. Dessutom Suarez och den dyra gubben som gick till Pool på det. Fest!

Det filmas så mycket att man kan tro att det är en Hollywoodproduktion

När du nu ska följa VM – vilket lag engagerar dig mest?

Rasmus Andersson:

– England. Av den relativt enkla anledningen att världens bästa spelare spelar där och jag unnar honom en titel med laget. Den allsmäktige, Harry Kane.

Lilly Borgman:

– Det är svårt att säga, personligen har jag lite svårt för herrfotboll, eftersom det filmas så mycket så man tror att de är en Hollywoodproduktion ibland… Det ser annorlunda ut när vi damer spelar – jag skulle aldrig lägga mig i straffområdet, det är ju patetiskt! Återigen det är kul om ett grannland går långt, så Danmark får vi följa och förhoppningsvis glädjas åt.

Stevan Selakovic:

– Dels är det kul att följa Serbien, med min släktkoppling dit. Aleksandar Mitrović är en vass forward som kan producera en del mål. Sen generellt tycker jag att det är roligare att följa stornationerna i form av Argentina, Brasilien och England.

Det var snabbt ned till stan för att se matchen

Tid för nostalgi – vilket är ditt bästa VM-minne?

Rasmus Andersson:

– När Tyskland slog Brasilien med 7-1. En helt sanslös match som man troligtvis aldrig glömmer. Efter matchen "photoshoppade" dessutom två kompisar och jag att vi hade spelat 500 kronor på 1-7 och att Khedira skulle göra mål. Det blev viralt på Twitter och har även för mig att det gjordes en artikel om det i någon halvdassig engelsk nyhetsblaska.

Stevan Selakovic:

– Det är VM 1994 när jag var 17 år gammal och sommarjobbade på Varbergs Rasta. Jag hade skift till klockan 22, sen var det snabbt ned till stan och hänga på alla för att se matchen. Man levde livet på sommarlovet och följde Sveriges framgångar.

Lilly Borgman:

– Sommaren 2018 när herrarna chockerande lyckades vinna sin grupp och tog sig till slutspelet var ett år jag tyckte var lite extra kul, med fantastiskt väder och stora folkmassor som tittade. År 2019 när de svenska damerna kom trea i VM var däremot ett ännu bättre år. Jag tycker deras fotboll är en mer tilltalande fotboll som är lärorik att titta på.

Obegripligt hur VM kan få spelas i Qatar

Hur ser du på denna turnering efter alla kontroversiella händelser?

Stevan Selakovic:

– Det är ju supertydligt att det har gått till Qatar via mutor. Bara det är ju trist. Det är sorgligt att läsa om allt som händer där nere. Samtidigt är det bra att de får ögonen på sig, och kan det någon gång i framtiden leda till förändring, så är det bra. Det som sker är väldigt dålig PR för fotbollen – jag har själv varit aktiv i 20 år och jobbat med det i tio år, och det finns så mycket goda krafter i fotbollen som är så viktiga för samhället.

Lilly Borgman:

– Jag tycker det är obegripligt hur VM kan få spelas i Qatar. Att låta ett land med ett enormt förtryck av kvinnor och hbtqi+-personer få arrangera ett världsmästerskap i fotboll går inte ihop i mina ögon. Fotboll ska vara en sport för alla, oavsett identitet eller sexuell läggning! Hur kan vi inte kommit längre i utveckligen och insett att Qatar är ett av de sista länderna ett fotbolls-VM borde få äga rum i?

Rasmus Andersson:

– Det sämsta VM:et hittills. I och med att Sverige inte är med och jag troligtvis ändå inte varit aktuell så finns det ingen anledning att hålla tillbaka. Mästerskapet spelas i ett land med bedrövlig människo- och kvinnosyn. Till detta har tusentals immigrantarbetare dött i samband med förberedelserna. Allt för att ett gäng pampar ska tjäna extra miljoner. Jag inser min egen dubbelmoral när jag säger att jag ändå kommer följa mästerskapet, men det är med tidigare meningar i åtanke.

Powered by Labrador CMS