Fredrik Danielsson till Horsens
Fredrik Danielsson till Horsens

Freddan ansluter idag till Perssons Horsens

Efter ett helt fotbollsliv i Varbergs Bois följer Fredrik Danielsson Joakim Persson till Horsens. ”Den här chansen får man inte igen”.

Publicerad Senast uppdaterad

Fotboll. Vid sjutiden under lördagsmorgonen gick färden mot Horsens. 46 mils bilväg väntar till målet som kräver en gigantisk U-sväng runt Själland och Fyn.

Flyttfåglarna har mindre än halva distansen till Fredrik Danielssons nya arbetsgivare AC Horsens i danska division 1. Efter en lång och trogen tjänst i moderklubben Varbergs Bois är han och frugan redo för flytt. Barnen är stora och har sitt. En ny form av frihet väntar.

När vi når Freddan är han i Laholmstrakten. Det är en spännande tripp.

– Mycket.

Vad förväntar du dig?

– Helheten. Det blir mycket nytt för en annan som levt i Varberg i hela sitt liv. En ny stad, nya kollegor på tränarsidan, nya spelare och en ny klubb. Det blir jättemycket att ta in.

Det är väl nästan som en omstart med Bois i januari.

– Ja, det är ju inte helt olikt med 16 nya spelare. Det har jag inte tänkt, skrattar Freddan.

Men du har ju haft en förtrupp i Joakim Persson (som lämnade Bois i juni). Det underlättar.

Vilka är de stora skillnaderna som du fått höra från honom?

– När han kom ner trodde han inte att det skulle bli en så stor omsättning som det blev. Men nu är fönstret stängt och han vet vad han har att röra sig med. Han är ju van vid situationen med många nya spelare och har inte verkat så stressad vad jag kan tycka.

Det finns fler bekantingar från Boistiden i Horsens. De Brito är där (skadad och sköter rehab i Norrköping). Även Oliver Stanisic och Albert Ejupi.

– Det har droppat in lite bekantingar. Vi hade bokat in ett besök där förra helgen under landslagsuppehållet. Vi hälsade på Christine och Jocke. Där var inga aktiviteter och träningar men vi fick en snabb rundvandring. Det ser bra ut. Det är lite skillnad på Påskbergsvallen. Nu har jag inte träffat folket runt omkring klubben, men det är mycket mer folk som arbetar runt klubben. Faciliteter med utrymmen och omklädning finns på arenan. Det finns konstgräsplaner runt arenan så man inte behöver förflytta sig.

Det är spännande att ta det här steget från hemorten och moderklubben – förstås.

– Jag har ju inte varit nån annanstans vare sig som spelare eller tränare. Det var väl på tiden att klippa banden och hitta nåt annat.

Samtidigt har den fasta punkten tytt på att du trivts.

– Absolut. Man har ju fått vara med om otroligt roliga saker både som spelare och ungdomstränare. Man har legat i härliga skolsalar på liggunderlag och fått känna på det livet tillsammans med kidsen. Sedan har man stött på dom senare på stan och snackat med dom. Att de senaste fem åren ha fått vara med på den här resan till Allsvenskan trodde man aldrig att man skulle få vara med om. Alla har väl varit överraskade att vi legat kvar. Det är bara vi själva som trott på det här.

Nu får du en viss anonymitet i en ny stad och klubb?

– Jag är ganska nöjd. Jag är inte sån som person. Jag behöver inte stå längst fram och synas mest. Jag är väldigt nöjd med min roll som assisterande tränare och trivs i den. Tillsammans med Jocke har det fungerat bra och jag tänkte spinna vidare på det.

Persson ville ha med Freddan, men det fanns praktiska saker att lösa.

– Efter hand har det börjat komma en lösning, sedan har det gått snabbt. Då fanns det inget att tveka över.

Barnen är stora och har sina liv, säger Danielsson.

– Det var liknande när jag började på heltid med det här (som tränare). Det här är bara andra året. Då skulle jag säga upp mig från en fast tjänst. Man får ta chansen när den kommer.

Nu är du på väg till Horsens på jylländska östkusten.

Var frugan svårövertalad?

– Nej, jag tycker hon ser rätt bestämd ut här i jämte. Självklart har vi diskuterat, men hon tycker också att det här var rätt beslut. Till en början kommer hon bo kvar i Varberg

Powered by Labrador CMS