Fredrik Andersson med en svettig räddning mot IFK Göteborg.
Fredrik Andersson med en svettig räddning mot IFK Göteborg.

Andersson om petningen: ”En jättebesvikelse”

"Jag vet att jag har varit delaktig, men samtidigt känns det som att jag inte har varit det."

Publicerad

Efter att ha varit given i startelvan och spelat 90 minuter i varenda match bänkades Andersson i omgång 26 borta mot Helsingborg. In istället kom Stojan Lukic, 42 år gammal, som tidigare lagt skorna på hyllan.

– Förklaringen jag fick från ”Jocke” (Persson, tränare) var att han ville göra något åt bortaspöket. För mig har det varit konstigt att höra från honom att jag har varit lagets bästa spelare under säsongen men sen inte få spela. Jag tycker att den förklaringen är lite tveksam, säger Andersson.

I de efterföljande omgångarna turades målvakterna om att stå varsin match. I den näst sista omgången spelade Andersson från start men tvingades byta i halvtid när sviterna av en magsjuka gjorde sig påmind. Efter det blev det ingen mer speltid. Konkurrenten Lukic spelade den avgörande omgången i allsvenskan mot Sirius och båda kvalmötena mot Öster.

– Det var en jättebesvikelse när jag fick reda på att jag inte skulle spela mot Sirius. Det hade inte blivit någon superförändring med Stojan i mål som släppte in tio mål på tre och en halv match. Jag är också helt övertygad om att vi hade vunnit alla de matcherna som han stod med mig i målet också – det var inte så att han räddade oss med några stormatcher, menar Andersson.

När säsongen drogs till sin spets fick Andersson se på från bänken. Varberg lyckades efter dubbla 2–1-segrar mot småländska Öster säkra det allsvenska kontraktet.

– Jag vet att jag har varit delaktig, men samtidigt känns det som att jag inte har varit det eftersom jag inte spelade de två sista matcherna när det gällde som mest och allt skulle avgöras. Men en av mina stora styrkor, eller svagheter, beroende på hur man ser det, är att jag alltid sätter laget först.

Andersson har ett kontrakt med Varberg som sträcker sig över 2025. Konkurrenten Lukic framtid är osäker. I vilket fall tycker Skeneprodukten att han bör vara förstavalet.

– Jag tycker att jag har visat med mina prestationer att jag förtjänar att vara en startspelare. Jag känner definitivt att jag är tillräckligt bra för att spela i allsvenskan. Sen så är konkurrens ingenting som jag är rädd för om de vill ha in Stojan igen. Under min karriär har jag haft tre målvakter före mig – Peter Abrahamsson, Johan Wiland och Johan Dahlin – och jag har alltid älskat den utmaningen.

Han summerar nöjt både sin egen och lagets säsong:

– Jag är väldigt nöjd med min säsong. Vi hade som målsättning att ta 30 poäng och det gjorde vi (31). Sen var det otroligt viktig och skönt att vi räddade kontraktet i kvalet. Hade vi åkt ur vet jag inte om Varberg någonsin hade kommit tillbaka till allsvenskan. Det är enklare att hålla sig kvar i en serie än att vinna en. Det här gör så att vi kan fortsätta att bygga och utveckla föreningen.

Powered by Labrador CMS