De vill bygga ”Lilla Kattegatt” på Getterön

Lokala företagare vill rädda strandkiosken på Getterön och på sikt skapa en kulinarisk oas på platsen. Det berättar byggfirman Designworks ägare Mattias Andersson för Varbergs Tidning.

Publicerad Senast uppdaterad

Getterön. Sedan flera år tillbaka står kiosken vid första vik på Getterön (där det tidigare har sålts glass) övergiven och kommunen planerar att riva den. Men detta vill nu Mattias Andersson och hans företag Designwork sätta stopp för tillsammans med arkitekten Matilda Ekman (Maestrale Arkitektur). Något som även uppmärksammats i Hallands Nyheter tidigare.

– Jag har varit där på somrarna sedan jag var liten och det är delvis av nostalgiska skäl som jag vill rädda den, jag tycker inte att man behöver riva allt, säger Mattias Andersson till Varbergs Tidning.

Designwork och Maestrale Arkitektur har nu därför uppvaktat kommunen med ett förslag om hur kiosken kan bevaras och göras om till en helt ny turistattraktion för området – visionen ”Lilla Kattegatt”.

– Jag skulle helst vilja köpa kiosken, men det verkar svårt. Kommunen vill som jag förstår det helst äga den själva och i så fall hyra ut den, säger Mattias Andersson.

Ett sådant upplägg skulle försvåra satsningen, men det är ingenting som omöjliggör den, menar Andersson.

Av det brev som Designwork och Maestrale Arkitektur har skickat in till kommunen framgår att företagens planer för platsen är relativt storslagna. Tanken är att på sikt skapa en kulinarisk oas av lite samma typ som Brittas i Apelviken eller Lilla Napoli i Falkenberg.

Den övergivna kiosken på Hattaviken.
Den övergivna kiosken på Hattaviken.
Den övergivna kiosken på Hattaviken.
Den övergivna kiosken på Hattaviken.

– Men man får nog börja med en liten kiosk för att få lönsamhet i det, säger Andersson.

Tanken från företagens sida är att bevara funkisbyggnaden och att helst också återvinna material från den byggnad från samma tidsperiod som just nu rivs på Drottninggatan inne i centrala Varberg.

Visionen
Visionen

Tanken är sedan att utveckla turismen i området enligt den vision som företagen kallar ”Lilla Kattegatt”.

”Halland håller på att bli en matdestination av rang. Landskapet har både råvarorna, miljöerna och vyerna. Läget vid 1:a vik har alla rätt. Kvällssol och salta bad, närhet till centrala Varberg och Getteröns turismfaciliteter, funkisarkitektur med retrokänsla. Lägg till ett läckert utbud och Varberg kan få en ny kulinarisk målpunkt”, skriver företagen i sitt brev till kommunen.

Enligt Mattias Andersson har en inledande dialog med kommunen skett, men allt befinner sig ännu på ett mycket tidigt stadium.

Powered by Labrador CMS