Varbergskillen Jasmin Kliko har fått uppleva massor som handbollsdomare. Just nu har den internationella satsningen uppehåll. Men på tisdag dömer han den tredje SM-finalen i handboll mellan Ystads IF och IFK Skövde.
Varbergskillen Jasmin Kliko har fått uppleva massor som handbollsdomare. Just nu har den internationella satsningen uppehåll. Men på tisdag dömer han den tredje SM-finalen i handboll mellan Ystads IF och IFK Skövde.

Varbergaren Jasmin i huvudroll på handbollens SM-final

Varberg finns representerat i handbollens SM-final. Jasmin Kliko, 42, från Furubergsskogens glänta dömer det tredje mötet på tisdag mellan Ystads IF och IFK Skövde tillsammans med Rickard Canbro.

Publicerad Senast uppdaterad

HANDBOLL Jasmin Kliko är inte direkt någon nykläckt figur i domarsammanhang. Faktum är att han tillsammans med Canbro är ett av de mest rutinerade domarparen i Sverige.

Jasmin började döma som föreningsdomare 1994. Säsongen därpå fick han den ansvarsfulla uppgiften att blåsa rätt i korpmatchen mellan Posten och Raggarna.

2006 sedan avancerade Kliko till elitdomare. Ett par år senare EHF-domare (Europeiska handbollsfederationen). 2009 tog han det slutliga steget till IHF-status. Och uppdragen har rullat vidare genom ett 60-tal nationer.

Från början dömde han med Varbergskollegan Michael Johansson. Nu är Canbro parhästen.

Inget heltidsjobb

Som handbollsdomare har du inte ett uppdrag på heltid. Jasmin jobbar med bland annat kaffeautomater och servar många av de stora kedjorna i Sydsverige.

Hur hinner du?

– Det gäller att hitta en balans. Vi tog en internationell paus i höstas. Det här med covid blev lite rörigt. Vi dömde ju under hela covidtiden. Det krävdes papper och intyg och det blev bara bisarrt. Städerna var helt nedstängda. Det fanns inga restauranger. Ingenting. Knappt en mataffär på vissa ställen. Sen kom vi hem till Sverige och allt var nästan normalt. Det där tog på krafterna. Resorna blev väldigt långa och tidskrävande.

"Nästan bakfull efteråt"

När vi når Jasmin Kliko sitter han och tittar på den första finalen i Skövde. Det gäller att vara förberedd. För bara några veckor sedan dömde han den segdragna semifinalen mellan Skövde och Kristianstad med ett par förlängningar.

– Det var väldigt intensiv. Man kände sig nästan bakfull ett par dagar efter den matchen.

Att döma handboll är inte riktigt lika utsatt som en internationell fotbollsdomare, men du har publiken bara några meter ifrån dig. Och det handlar om att fatta snabba beslut.

Hur har situationen förändrats för en handbollsdomare?

– Under slutspelet blir det mycket påfrestning på domaren, en yttre påverkan. I fotbollen är det på ett helt annat sätt. Det förekommer inte en lika stor medial förföljelse eller hot av handbollsdomare. Handbollen har blivit väldigt mycket snabbare. Det gör att det blir höga krav på snabba beslut på kort tid. Det var faktiskt lite lugnare att döma förr i tiden.

En hård sport

Jag tycker mig upptäcka fler filmningar i handbollen, något som sporten varit förskonad ifrån.

Jasmin har ett minne där det var ett problem.

– Jag och Michael (Johansson) hade förmånen att döma finalen i asiatiska mästerskapen och slutspelet i Korea. Där, betonar Jasmin, är det mycket påverkan av filmningar.

Karaktären på fusk har förändrats genom åren.

– Förr var det mer filmningar för att orsaka tidsfördröjningar genom att ligga kvar på plan. Då var det avbrott. Nu blir det inte avbrott om inte domarna är helt säkra på att det är träff i huvudet.

Om en spelare behöver hjälp nu stannas tiden men spelaren måste stå över tre anfall.

– Det har fått filmningar för skador att försvinna. Annars är handbollen en ganska juste sport. Men jävligt hård. Men det är fortfarande så att man hjälper varandra upp. Jag tittar väldigt mycket på fotboll också. Där skäms inte spelarna för vad dom gör. Man ser barn ta efter av filmningarna. De rullar runt och det blir en grej att luras. Så är det inte i handbollen.

Powered by Labrador CMS