På lördag besöker Henrik Hjelt Varbergs teater.
På lördag besöker Henrik Hjelt Varbergs teater.

Hjelt växer in i standup-kostymen: "Känner direkt vad som funkar och inte"

Du känner antagligen igen honom från Parlamentet och Playa del Sol – men på senare år har Henrik Hjelt riktat in sin karriär som komiker från standup-scenen istället och på lördag besöker han Varbergs teater. ”Det är en annan känsla nere på Västkusten – folk kommer till showen med inställningen att ’fan, nu går vi ut och har kul’”, berättar han.

Publicerad Senast uppdaterad

NÖJE Henrik Hjelt är ingen duvunge i i humorbranschen. Sedan den tidigare juristen och officeren sadlade om och blev komiker och skådespelare istället har han setts i ”Detta har hänt”, ”Parlamentet”, ”Playa del Sol”, samt på biodukar och teaterscener. År 2018 ville han prova vingarna på standup-scenen, något han beskriver som naket och ärligt.

– Man står där på en liten scen i jeans och t-shirt, med bara en mikrofon i handen. Ingenting att luta sig mot. Man får en direktindikation på vad som fungerar och inte.

Fick ett "uppvaknande" under applådtack

Under ett applådtack i Monty Python-musikalen ”Spamalot”, där Henrik spelade Sir Galahad, slogs han av en känsla av visst tvivel mot var i karriären han var, och vart han var på väg.

– Jag stod och bockade med Johan Glans, Adde Malmberg, Kim Sulocki, Henrik Dorsin och Nina Söderquist. För att inte tala om hela ensemblen och när Eric Idle från Monty Python kom och besökte oss. Det slog mig då – vad har jag gjort egentligen? Jag kände att jag behövde stresstesta mig själv lite grann för att se om jag bär.

Standup-scenen är ofta kant i kant med borden. Det måste kännas ganska blottande, både fysiskt och psykiskt?

– Det optimala testet, på något sätt. Humor är digitalt, ettor och nollor. Skratt, eller inte skratt. Baserat på vad och hur du levererar kommer reaktionen direkt. Ingen i publiken kommer att lämna teatern och säga ”det var inte så kul, men vilka fantastiska kläder de hade!”. Men det är bra. Det är lätt och sitta med en latte i Stockholm, med en stor produktion i ryggen och tro att man kan något.

Henrik Hjelt gillar att besöka de mindre städerna i landet. 'I Stockholm kan publiken vara ganska mätt', säger han.
Henrik Hjelt gillar att besöka de mindre städerna i landet. "I Stockholm kan publiken vara ganska mätt", säger han.

Mer uppsluppet på de mindre orterna

Henrik besöker nu alltså Varberg i helgen på sin standup-turné. På lördagen kliver han upp på Varbergs teaters scen och levererar sina tankar och betraktelser. Han berättar att han uppskattar besöken på västkusten.

– Vi var ute med Västkusteffekten för ett par år sedan i Varberg, och min bild är att det är uppsluppet och härligt. I Stockholm kan publiken vara ganska mätt, men när man kommer till de mindre orterna är känslan påtaglig av ”fan, nu ska vi gå ut och ha kul!”. Det tar en sekund från att jag kliver upp, tills jag känner av de vibbarna från lokalen. I standup är det ju en komiker tillsammans med en publik som gör showen till vad den är, och den ingrediensen gör det verkligen till en riktigt kul kväll.

Alla är vi olika – även komiker. Är du rolig privat?

– Jag tror många uppfattas som extremt roliga och extroverta, men vid middagsbordet efter föreställningarna eller filminspelningarna är det ganska lugnt. Man tömmer sig ganska hårt. Men ibland kan jag inte hålla mig. Det finns så mycket kul där ute.

Hemliga filminspelningar i sommar

Efter Varberg drar Henrik vidare på sin turné genom Sverige till höst och vår och kommer att synas i rutan på Parlamentet och på bio när Lassemajas Detektivbyrå har premiär. I sommar väntar filminspelningar.

– Men det är inget jag kan berätta om för tillfället, avslutar Henrik Hjelt med ett leende.

Powered by Labrador CMS