Ny ungdomsakademi med elitsatsning startas i Warberg IC

För att ge ännu bättre förutsättningar för klubbens ungdomsspelare att kunna nå elitnivå har Warberg IC startat upp en akademi för spelare födda 2006 och äldre. ”Det har funnits ett behov av att erbjuda en bättre utvecklingsmiljö för våra yngre spelare med höga ambitioner”, säger klubbchef Emil Risberg.

Publicerad Senast uppdaterad

INNEBANDY Akademin inkluderar både killar och tjejer, men då det till antalet finns fler utövare i föreningen på herrsidan, kommer de bestå av två grupper och damsidan av en grupp. Just nu är antalet 70 spelare fördelade på dessa grupper som i första hand är avsedd för de som redan finns i föreningen.

– För oss är det också en självklarhet att vi erbjuder samma förutsättningar oavsett om du är herr- eller damspelare, säger Emil Risberg till klubbens hemsida.

Gymnasial idrottsprofil inget krav från föreningen

De spelare i ungdomsleden som meddelat att de vill vara en del av akademin har erbjudits en plats, och det finns heller inga krav att de behöver gå en idrottsprofil på gymnasiet. För att nå hela vägen till en elitkarriär krävs både tid och engagemang från den enskilde spelaren, enligt Risberg.

– Det ställer krav på att du behöver vara motiverad och dedikerad, vilket innebär att akademispåret inte passar alla. Då ska inte vi som förening avgöra vilka som får vara med eller inte, det valet måste spelaren själv göra. Sedan ska vi finnas där och erbjuda en bra miljö utifrån våra förutsättningar.

Akademin finansieras av klubben själva

Finansieringen av akademin står Warberg IC för helt själva, då det inte finns några centrala medel för denna typ av verksamhet. Organisationen runt akademin är i princip klar, med tidigare sportchefen Andreas Wahman som akademichef för herrsidan, där hans kollega på damsidan för tillfället är vakant. Ledarstaberna runt de tre grupperna är i stort sett klar och kommer inom kort att presenteras.

Matcherna för akademin kommer att spelas i Allsvenskan dam, herr division 2, juniorallsvenskan och en regional juniorserie, vilket gör att alla spelare kommer att erbjudas speltid på de olika nivåerna.

Akademilagen kommer alltid att spela för att vinna

– Akademilagen kommer alltid att spela för att vinna, vilket är en viktig del i en elitidrottsutbildning. Men samtidigt är det fortfarande en utvecklingsverksamhet. Därför har vi säkerställt att det finns möjlighet till matchning i flera olika tävlingar, för att i så stor utsträckning som möjligt möta spelarnas behov, säger Risberg.

Övriga spelare i föreningen ges fortsatt möjlighet att träna och spela innebandy på den nivå de själva önskar.

Powered by Labrador CMS