Här är listan: Så många kvinnor ställer upp i valet
Varberg på samma siffra som snittet för riket.
På söndag är det val. Nu kommer siffrorna kring hur jämställda listorna inför både kommun- region- och riksdagsval faktiskt är. I riket har siffrorna legat stabilt på en fördelning runt 40 procent kvinnor och 60 procent män sedan 1990-talet enligt siffror som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.
– Vi vet att det varierar stort på kommunal nivå, både mellan kommuner och mellan partier, säger Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Siren.
Det är stora skillnader mellan partierna både på kommunal nivå och inför riksdagsvalet. Dessutom är det enligt statistiken stora skillnader mellan partierna. Medan till exempel Sverigedemokraterna har 28 procent kvinnliga kandidater har Miljöpartiet 54 procent kvinnor. Enligt statsvetaren beror detta på att man har mer lösa interna regler kring hur representationen ska se ut ju längre åt höger man hamnar på skalan.
– Detta är något som man har valt att aktivt satsa på inom vissa partier. De som har striktast regler kring hur många kvinnor som ska stå på valsedlarna är Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Partierna till höger på den politiska skalan jobbar med mer löst formulerade målsättningar.
I Varberg ligger man totalt sett på 42 procent kvinnor vilket ligger precis på rikssnittet. Wängnerud menar att det kan vara en indikator på hur lätt det är för kvinnor att ta sig fram i ett parti, genom att titta på hur jämställt partiet är.
– För om det under en lång period är en stark underrepresentation av kvinnor, då kan man misstänka att det kanske inte är lika lätt för kvinnor att ta sig fram i ett parti. Men det viktiga är att hela tiden titta på samspelet. Vad betyder könsfördelningen bland politiker för den politik man bedriver?