Kör med gott om tid, bra däck och välladdat batteri.
Kör med gott om tid, bra däck och välladdat batteri.

Tung trafikhelg väntar: Här är Varbergs mest olyckstrafikerade vägar

Dagarna före julafton ökar risken för olyckor i trafiken. Här är Varbergs mest olycksdrabbade vägar – och tipsen som gör din resa säkrare.

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg. Att julafton är på en lördag ökar risken för trängsel på vägarna. Många jobbar veckan ut och stressar iväg samtidigt mot julkalasen.

– Vi vet att många jobbar in i det sista före jul, och det finns en risk att stressen kulminerar på fredagen i år, precis som jultrafiken. Om du har möjlighet att åka några dagar tidigare till julfirandet och ta extra pauser så att du är utvilad när du kör, det är något vi verkligen rekommenderar, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Sett till landet i stort är det dagarna före julafton som är mest riskabla ute på vägarna. I Halland har tre personer avlidit i trafikolyckor i Halland under jul- och nyårsveckorna sedan början av 2010-talet. Antalet olyckor där människor och bilar skadats är betydligt fler.

Flest bilolyckor i Varbergs kommun sker på E6. Där har 69 olyckor rapporterats de senaste sex åren, med hela året inräknat. På väg 153 var det 34 olyckor och på väg 41 inträffade 31.

– Det är jätteviktigt att du ser till att dina vinterdäck har bra mönsterdjup. Vi rekommenderar minst 4 till 5 millimeter och att du fyller på spolarvätska och ser till att du har med dig varningstriangel, snöskyffel, isskrapa, reflexväst, filtar och något att äta och dricka, säger Johan Granholm.

Tipsen inför bilresan:

  • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
  • Packa rätt: Tung last ska placeras så långt fram i bilen som möjligt. Om du har en kombibil använd lastnät eller ett lastgaller. Tänk på att vid en kollision i 50 kilometer i timmen väger en 20-kilos resväska ett ton.
  • Välj en säker väg. Var extra försiktig på landsvägar som inte är möteseparerade.
  • Anpassa hastigheten till väglag och trafiken – håll avstånd.
  • Använd vinterdäck med minst 4 mm mönsterdjup
  • Om du har elbil: Leta upp en laddare när du har 30 procent kvar av batteriet. Risken att fastna i bilkö är stor.
  • Testa frysskyddet i kylaren, vid behov fyll på med glykol som klarar temperaturer ner till 30-40 minusgrader.
  • Se till att kärlet med spolarvätska är fyllt, ha gärna med en färdigblandad i reserv.
  • Journumret till ditt försäkringsbolags vägassistans bör läggas in i mobilen före avfärd – du hittar det på respektive bolags hemsida.
  • Se till att ta med följande i bilen: – Snöskyffel och en plastflaska grus – om du kör fast – Varningstriangel och reflexväst – Bogserlina och startkablar – om du behöver hjälpa andra – Varma kläder och filtar – för att hålla värmen

Källa: If försäkringar


Powered by Labrador CMS