Varbergs sjukhus.
Varbergs sjukhus.

JUST NU: Förlossningsvården drar ned i sommar

Problem att få ihop bemanningen.

Publicerad Senast uppdaterad

Förlossningsvården i Halland kommer inte kunna ha full kapacitet i sommar, skriver regionen i ett pressmeddelande. Verksamheten kommer att ligga på omkring 75 procents kapacitet jämfört med förra sommaren, detta till följd av bemanningsproblem.

Möjligheterna att ta emot kvinnor från andra regioner som vill föda i Halland kommer därför att vara begränsade, skriver Region Halland:

”Kvinnor från andra regioner som vänder sig till mödrahälsovården eller direkt till förlossningsenheterna i Halland kommer att få besked om att möjligheterna att ta emot dem är begränsad och att man i första hand bör söka vård i sin hemregion”, heter det i pressmeddelandet.

Däremot så ska halländska kvinnor inte behöva vara oroade, skriver Region Halland:

”Det som ibland kan komma att hända är att man rekommenderas att föda på det sjukhus i regionen som för tillfället har bäst kapacitet när man kontaktar förlossningen antingen i Varberg eller Halmstad. En viktig aspekt är att neonatalvården i Halland är koncentrerad till Halmstad. Det betyder att riskgraviditeter hänvisas dit och att Varberg istället kan få ta fler så kallade normalförlossningar”, heter det i pressmeddelandet.

Region Halland skriver också att: ”Alla gravida kvinnor som kommer till någon av förlossningsenheterna i en aktiv förlossningsfas kommer att tas omhand på det sjukhuset.”

- Vår kapacitet är cirka 75 procent jämfört med förra sommaren. Vi ser att vi kommer att kunna erbjuda en trygg och säker förlossningsvård till gravida kvinnor i Halland, men kommer få svårare att även ta emot kvinnor från andra regioner, säger Carolina Samuelsson, förvaltningschef Hallands sjukhus, i pressmeddelandet.

Powered by Labrador CMS