Stadsminister Ulf Kristersson (M) presenterade under onsdagen ett förslag på utbyggnad av svensk kärnkraft.
Stadsminister Ulf Kristersson (M) presenterade under onsdagen ett förslag på utbyggnad av svensk kärnkraft.

Regeringen vill bygga ny kärnkraft på fler platser i Sverige

Under en presskonferens på onsdagen presenterade stadsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ett förslag som ska göra det möjligt att bygga nya kärnkraftsreaktorer.

Publicerad Senast uppdaterad

Värö/Stockholm. Enligt förslaget vill regeringen även ta bort den begränsning på högst tio reaktorer i drift som finns i Miljöbalken. En annan begränsning för kärnkraft är att de endast för finnas på tre platser i landet – Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. Även den ska slopas enligt förslaget, som SVT Nyheter har rapporterat om.

– Vi kommer gå till riksdagen med förslag om att kunna bygga kärnkraft på fler ställen, säger statsminister Ulf Kristersson, enligt SVT.

Reaktorerna kan även vara av mindre SMR-typ

Stadsministern hänvisar till Tidöavtalet och menar att åtgärden är ett avgörande steg i utbyggnaden av den svenska kärnkraften. Reaktorerna ska byggas där de gör som mest nytta, och kan även vara i mindre format, så kallade SMR-reaktorer.

– Vi ser också att andra länder bygger små reaktorer, i stället för några få stora. Vi vill också ha en lagstiftning som gör det möjligt att bygga olika typer av reaktorer. Lagstiftningen ska anpassas efter ny teknik och den utveckling som sker, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, enligt SVT.

Återstart av Ringhals 1 och 2 diskuteras på nytt

Återigen fick miljöministern frågan om återstart av Ringhals 1 och 2, och svarade att regeringen tittar på om detta är möjligt. Detta trots att Ringhals tidigare sagt att en återstart är ”helt omöjlig”, eftersom avvecklingsarbetet kommit för långt i processen.

Beskedet om lagändringen välkomnas av Ringhals, säger presschef Anna Collin till P4 Halland.

– Det kan öka intresset för ny kärnkraft, och det är bra att lyfta bort begränsningar rörande ett enskilt kraftslag, säger Anna Collin till P4.

En förstudie om förutsättningar för nya reaktorer på Ringhals genomförs nu av Vattenfall, och den väntas vara klar under hösten.


Fakta: SMR, småskalig modulär reaktor

Kärnreaktor som har mindre elektrisk effekt och som potentiellt kan serietillverkas. SMR kallas ibland minikärnkraftverk.

SMR:er använder samma kärnklyvningsteknik som reaktorer i traditionella kärnkraftsverk, men är betydligt mindre. Termen syftar till storlek och effekt, inte en särskild typ av reaktor eller nukleär process. För att få räknas som SMR ska reaktorn ha en effekt på runt 300 megawatt.

Källa: Institutet för språk och folkminnen och Vattenfall

Powered by Labrador CMS