Klart för vindkraft utanför Varberg

Meddelades på presskonferens under tisdagsmorgonen.

Publicerad Senast uppdaterad

Regeringen ger klartecken till att bygga vindkraftparken Galene utanför Varberg. Det meddelades vid en presskonferens under tisdagsmorgonen.

– Det varit en lång process och det känns jättekul att få det här beskedet. Vi hoppas kunna börja bygga 2026 och börja leverera el från parken 2028, säger Emelie Zakrisson, chef för havsvindkraft på företaget OX2, i en kommentar till Varbergs Tidning.

Det är företaget OX2 som tillsammans med Ikea:s bolag Ingka Investments planerar att bygga 21 vindkraftverk inom projektet Galene, som ska omfatta ett omkring 42 kvadratkilometer stort område 21 kilometer väster om Varberg.

Vindkraftparken var egentligen tänkt att vara del av ett större projekt, med ett antal ytterligare kraftverk längre söderut. Men regeringens beslut innebär att man säger ja till en annan park i det området (Vattenkrafts Kattegatt Syd), så OX2 får bara möjlighet att bygga kraftverken utanför Varberg.

– Vi hade så klart hellre fått ja till hela projektet, men ska titta nu på hur vi ska kunna göra detta till ett lönsamt projekt, säger Zakrisson.

Regeringen räknar med att de båda vindkraftparker som nu beviljas – Galene utanför Varberg och Kattegatt Syd utanför Falkenberg – tillsammans ska kunna producera el motsvarande drygt en kärnkraftsreaktor (el för cirka en miljon hushåll).

Powered by Labrador CMS