Kraftigt åskoväder påverkade flera platser i västsverige

SMHI utfärdade en så kallad gul varning under torsdagen då kraftiga regn- och åskskurar rört sig in över västkusten och vidare österut.

Publicerad Senast uppdaterad

VÄDER Var den kraftigaste åskan förväntas är dock svårbedömt och det kan förekomma stora lokala variationer. Lokalt kan det bli stora regnmängder på kort tid och mycket hårda vindbyar.

På grund av åskskurarna kan det bli risk för störningar i elförsörjning och tågtrafik, samt även leda till lokala översvämningsproblem.

Ovädret har lett till flera störningar i västra Sverige, bland annat fick fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och AFC Eskilstuna ställas in, efter att den skjutits upp i en timme.

Tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg har stått still på grund av ett elektriskt fel. Vägar och kollektivtrafik i Göteborgsområdet är också påverkade med avstängningar och inställda linjer.

Fakta: Det här betyder en gul varning

  • Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.
    Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.
  • Vad ska du göra?
    Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet avseende förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.
  • Vad ska offentlig verksamhet göra?
    Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Källa: SMHI.se

Powered by Labrador CMS