Stranden vid Södra Näs är ett populärt tillhåll för surfare – men även för kor.
Stranden vid Södra Näs är ett populärt tillhåll för surfare – men även för kor.

Kostängsel på stranden blir problem för surfare

Kommunen, lantbrukarna och surfarna ska träffas för att lösa frågan.

Publicerad

Ett staket vid Södra Näs ska hålla korna borta från stranden – men hamnar i vägen för kitesurfarna. På tisdag nästa vecka hålls ett möte om saken.

Kor är en vanlig syn på betesmarken vid havet i Södra Näs. Vanligtvis brukar de hållas borta från stranden med hjälp av ett stängsel som går rakt ut i havet. I år är det dock nya lantbrukare som arrenderar marken från kommunen, och de har en annorlunda idé för att hålla korna på plats: Ett staket ska gå längs strandkanten på land.

Vem som helst ska fortfarande kunna gå igenom hagen via någon av de sex genomgångsplatserna. Ändå kan det ställa till det.

Jonas Dalebro är kitesurfare och sitter i styrelsen för Varbergs förenade surfare. När VT ringer upp berättar han att platsen lockar kitesurfare eftersom det finns en så stor öppen strandyta. Med staket blir läget helt annorlunda för kitesurfarna, som susar fram över vågorna med en stor kraftdrake över sig – som en stor flygande drake.

– Där finns kiteare med 25 meter lina att hålla ordning på. Det går inte om man samtidigt ska ha koll på stängsel och grind, säger Jonas Dalebro.

Samtidigt ser han det som viktigt att inte blåsa upp frågan mer än vad som behövs. På tisdag ska föreningen, kommunen och lantbrukarna arrenderar marken mötas för ett samtal om saken. Han tror att det kommer att lösa allt.

– Det känns mycket hoppfullt. Vi vill hitta en lösning så alla blir nöjda, inte bara vi surfare utan också bonden och badarna, säger han.

Sofia Warefelt hyr marken tillsammans med sin sambo. Hon berättar att tanken aldrig var att försvåra för någon att använda stranden. Tvärt om.

– Stranden ska vara till för alla, samtidigt som det är en betesmark. Det handlar inte om att stänga någon ute. Vi tyckte att det kändes bra att slippa stängsel i vattnet för dem som badar och surfar.

Att hon och sambon tänkt sätta upp stängsel på ett annat sätt än den tidigare arrendatorn är ett beslut de fattat själva. Kommunen, som äger marken, har inte tagit något initiativ till det.

Sofia Warefelt berättar att det är svårt att sätta stängsel ute i vattnet.

– Särskilt som det är så himla långgrunt, säger hon och berättar hur rejäla pålarna måste vara för att stå stabilt på havsbottnen.

– Därför såg vi det här som en bra lösning. Vår tanke är att det skulle hålla korna på rätt sida så folk slipper kor på stranden.

Också Sofia Warefelt tror att tisdagens möte blir positivt.

– Det är jättebra att ses ute. Jag vill inte att detta ska bli en stor grej. Vår förhoppning är att hitta en lösning, säger hon.

Powered by Labrador CMS