Madeleine Johansson från designbyrån Stylt med moodboarden för restaurangen.
Madeleine Johansson från designbyrån Stylt med moodboarden för restaurangen.

Snart öppnas restaurangdörrarna till "lilla Karibien" i Varberg

Från Karibien till Varberg – i höst öppnar Lars och Margit Abrahamsson upp portarna till den nya restaurangen Blanka Bar & Bistro i det nyrenoverade kvarteret Kvarnliden.

Publicerad

MAT & DRYCK I hörnet av Södra Vägen och Östra Långgatan växer den nya, spännande kvartersbilden fram för Kvarnliden fram i Varberg, vid Drottning Blankas plats. I snart två år har bygget av hyresfastigheten pågått och börjar nu närma sig sluttampen. I fastighetens bottenvåning växer ett annat projekt så sakteliga fram, när Lars och Margit Abrahamssons senaste restaurang börjar närma sig slutmålet.

Den bästa platsen i hela Varberg

Paret har lång erfarenhet i branschen, bland annat via framgångsrika Flip Flop i Falkenberg och på den karibiska ön Mayreau i Västindien, där de tillbringar en stor del av sin tid. När Varberg och Blanka Bar & Bistro står näst på tur blir det nummer 14 i ordningen. Satsningen ligger nära paret på flera sätt, framför allt geografiskt, då de har flyttat in ett par våningar ovanför den nya restaurangen och stänger inga dörrar till att bli kvar i staden över en längre tid. Att restaurangen inte kommer att vara placerad supercentralt är inget som oroar.

– Det här är den bästa platsen i hela Varberg. Vi är bara glada att vi blir belägna 400 meter från torget, det kommer göra upplevelsen bättre. Att vi har hotell Havanna precis intill är också ett plus, säger Lars Abrahamsson.

Samarbetar med prisbelönta designbyrån Stylt från Göteborg

Efter sex månaders försening är bygget precis färdigt, då vissa anpassningar drog ut på tiden. När man nu fått ett så kallat slutbesked är det grönt ljus för att starta inredningen, som görs tillsammans med den prisade designbyrån Stylt från Göteborg.

– Vi gick loss på det klassiska karibiska mönstret med en stor färgskala och modern, exotisk touch där krocken skapar en intressant stil för restaurangen, säger Madeleine Johansson från Stylt när hon visar upp sin moodboard.

Lokalen består av två våningsplan, där övervåningen kommer att ramas in med tak och staket i metall med målet att skapa en mysig och behaglig stämning. På bottenvåningen placeras köket, med uteservering i den andra delen av rummet, där gatorna möts mot Drottning Blankas plats, som restaurangen hämtat sitt namn från.

Vad har vi gett oss in på?

Fastighetsägare för lägenhetshuset med den tillhörande restaurangen är Månsson fastigheter, där vd Andreas Dahlqvist fanns på plats under visningen av den nya lokalen, som inte alltid var tänkt att bli restaurang.

– Att ha restaurang i en sådan här fastighet är svårt. Vi har tänkt lite fram och tillbaka gällande beslutet och känt ”vad har vi gett oss in på?”. Men ambitionen som finns här var viktig för att vi skulle bestämma oss, säger Andreas Dahlqvist.

– Har du ångrat dig, undrar Lars Abrahamsson.

– När man ser resultatet så blir man helt bedårad, svarar Andreas Dahlqvist.

Tydlig ungdomsprägel i huset

Lägenheterna är klara och i december välkomnades de första hyresgästerna, där 56 av de 85 hyresrätterna är ungdomslägenheter med målgrupp på åldern 18-24 år. Restaurangen är tänkt att bli ett förlängt vardagsrum för de boende.

– Det är viktigt att alla kan komma till oss, även studenter. Vi vill att det ska vara en välkomnande miljö, säger Margit Abrahamsson.

Lars Abrahamsson beskriver sig själv och Margit som medlemmar av ”den gamla stammen”, där det är kvalitet i hantverk som gäller och inget massproducerat som presenteras på tallriken – inga genvägar kommer att tas till den perfekta rätten.

– Man kan göra det enkelt, och så kan man göra det svårt. Vi väljer det senare. Det finns restauranger som hållit samma tema i 40 år – träffar man rätt, då håller det, säger Hans Abrahamsson.

Lokalproducerat i fokus

Hjärtat för restaurangen ligger självfallet i köket, där kocken Hans Snoei satsar på lokala, närproducerade ingredienser framför allt från Hule Trädgård strax utanför Falkenberg. Hans ”köper upp allt de har” och bygger sina menyer därifrån.

– Det ska vara gött käk, avslutar Margit Abrahamsson.

Framåt hösten kommer Blanka Bar & Bistro kunna öppna upp sina dörrar för de första gästerna i det förlängda vardagsrummet med karibiskt tema i Varberg.

Powered by Labrador CMS