Bildextra: Elina kröntes till lucia i Varbergs kyrka

En 40-årig tradition har fått en nystart under 2022, när Elina Sjöwall och Julia Hedblom tagit över Varbergs lucia från barn- och ungdomsorganisationen 4H.

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg. Under december får varbergarna njuta av luciatruppens skönsång under fyra tillfällen, där två tillfällen återstår – den tredje advent under ”Tomtepromenaden” vid Rolfstorps kyrka, samt under ”Varberg för Musikhjälpen” på Varbergs torg. Dock har man inget luciatåg på själva luciadagen.

– Det fanns redan väldigt många olika luciatåg, och vi kände att vi ville vara ett komplement till dessa och inte konkurrera, säger årets lucia och arrangör Elina Sjöwall.

Årets luciagrupp i Varberg består av Elina Sjöwall, Julia Hedblom, Nanna Sandgren, Felicia Jarnung, Jennifer West, Alice Abrahamsson och Agnes Söhrman. De flesta har varit med under tidigare år, där Agnes Söhrman är ny för året.

– Agnes tyckte att det var lite nervöst, men roligt. Det tror jag att alla kände, säger Elina.

Tjejerna känner varandra lite från olika håll sedan tidigare, men har genom lucian blivit ett tajt kompisgäng, berättar Elina.

– Det känns jättefint att vi får göra sådana här stora framträdanden för så många i Varberg. Det är väldigt mysigt med lite julstämning.

Luciagruppen gör alla framträdanden ideellt, och för att kunna genomföra arrangemangen står Varbergs kommun som sponsor. Under söndagskvällen öppnade Varbergs kyrka upp sina lokaler där många besökare fick uppleva luciakröning och vacker stämsång när Elinas ljuskrona tändes.

– Det var klart pirrigt att gå med levande ljus i håret, det är första gången jag är lucia. Men vi har övat ihop oss väldigt mycket innan, så det kändes tryggt och roligt att få göra det här idag.

Efter de fyra framträdandena kommer de nyfunna kompisarna att hänga mer ihop framöver och eventuellt kommer fler projekt från de unga arrangörerna.

– Jag och Julia planerar att utveckla det här projektet vidare. Vi ska sätta oss ned och fundera på det nästa år, avslutar Elina.

Powered by Labrador CMS