SMHI: "Ovanligt säker prognos för vädret på midsommar i år"

"Man vill slippa dansa runt midsommarstången i regn."

Publicerad

Att värmen knappt kryper upp till 20-strecket med sol och regn omväxlande är en sanning snarare än en myt på midsommarafton. Men om solen står på som den ser ut att göra enligt prognosen, blir detta fjärde året i rad som en högre värme sprider sig över landet.

Charlotte Fredriksson, meteorolog på SMHI bekräftar att det är ett högtryck på väg in över landet.

– Det kan vara lite dis inledningsvis på midsommarafton men solen tränger bort detta och det ska vara soligt hela dagen. Temperaturmässigt ligger vi på 25 grader, upp emot 28 grader. Är du väldigt nära kusten är det lägre temperatur dock eftersom havet är kallt fortfarande, säger hon.

Prognosen för temperaturerna i år ligger långt över det normala för midsommar inom det referensområde som SMHI granskar som ligger från 1991 och fram till idag.

– Man behöver inte ta med regnjackan. Det är stabila prognoser, ovanligt stabilt, säger Charlotte Fredriksson.

Det är rekordvärmen nerifrån kontinenten i Europa som påverkar även Skandinavien. De varma luftmassorna rör sit uppåt och när luften strömmar hit blir det varmare.

– Det är inte den allra varmaste luftmassan som kommer hit, men det är en del av det högtrycket, säger Charlotte Fredriksson.

Ett litet varningens finger dyker upp, Charlotte Fredriksson menar att om man stannar i Varberg längre än midsommarafton kan det vara bra att ha ett paraply med sig i reserv.

– Under helgen någonstans finns det risk för skurar, men det blir inget ihållande. Det är framförallt under söndagen som det ska bli lite skurar och eventuellt lite åska. Men det blir sol för det mesta, säger Fredriksson.

Powered by Labrador CMS