
En introduktion till opera på teatern i Varberg
Opera är en konstform som emellanåt kan upplevas som lite svårsmält. Detta har Opera Warberg velat råda bot på med sina ”operaintroduktioner”, som utspelat sig innan föreställningen Don Giovanni på Varbergs teater.
VARBERG Innan varje föreställning av operan Don Giovanni på Varbergs Teater har en operaintroduktion genomförts på det intilliggande stadsbiblioteket. Detta har varit en stund för de ansvariga för operan att få möjlighet att presentera sig själva, samt även ge publiken en stund av fördjupning och förklaring av den – ibland något komplicerade – operavärlden.
– Introduktionen är mycket tänkt att hjälpa folk över tröskeln. Operan och den klassiska musiken kan ibland kämpa lite med stämpeln att det är fint och snobbigt, men i Mozarts opera Don Giovanni finns det mycket humoristiska inslag – och då ska man bara skratta, säger pianisten Markus Kvint – född och uppvuxen i Varberg, men numera boendes i Malmö.

Det är också en lättsam och härlig stämning i det välfyllda rummet på stadsbibliotekets övre plan, när Markus Kvint och dirigenten Andreas Eriksson Hjort går igenom de olika karaktärerna i operan. Att föreställningen utspelar sig på svenska är en annan stor fördel, till skillnad från det klassiska operaspråket italienska.
– Vi vill visa att musik inte behöver vara så komplicerat, man kan bara sitta och ta in det. Det är också ett sätt att ge en möjlighet för publik utanför storstäderna som inte är så vana vid opera, att få denna typ av upplevelse.
Markus och Andreas är två tredjedelar av det konstnärliga teamet tillsammans med regissören Mattias Palm som den tredje tårtbiten. Tillsammans har de repeterat i kyrkans församlingshem med upptejpade scenmarkeringar, där Markus under repetitionerna agerat hel orkester bakom sitt piano som ackompanjatör. Inne i teatern utökas orkestern med elva musiker som fyller hela orkesterdiket på teatern. Musiken är ett specialarrangemang för mindre orkester, som enligt Markus Kvint klär salen väldigt bra.
– Det är som ett operahus i miniatyr. Allting är lite mindre, men passar in fint. Det är ett fantastiskt hus att få vara i och även en lyx när man kommer hit, allt finns redan med ljusuppsättning och orkesterdike. Många sommaroperor behöver bygga upp allting från grunden.
Operaintroduktion – varför behöver man det?
– Om man som åhörare vill ha lite mer djupdykning. Varför Mozarts musik är så bra som den är, varför Don Giovanni är så bra. Vi informerar och pratar om hur vi har jobbat fram projektet. Mycket av det vi säger kanske man inte sitter och lyssnar noga efter under föreställningen – men vissa gör det! Det är generellt avsett för att komma i stämning, och berätta hur Mozart använder musiken för att driva handlingen framåt.
Det är ett uppskattat inslag, både för deltagare och Markus själv. Introduktionen höll Opera Warberg även 2018 när de spelade Mozarts ”Enleveringen ur Seraljen”, och de har fått väldigt positiva gensvar och fortsatt. Att få ett ansikte på de som ligger bakom föreställningen är en annan positiv del i introduktionen. Den centrala placeringen av teatern i Varberg tror Markus Kvint är en stor del i populariteten.
– Det är lätt att ta sig hit, vilket vi tycker är väldigt bra. Vi vill göra operan mer tillgänglig och sprida musiken till fler människor.
