Varbergs kommun har tappat tio platser jämfört med förra året i Svenskt näringslivs ranking om företagsklimatet.
Varbergs kommun har tappat tio platser jämfört med förra året i Svenskt näringslivs ranking om företagsklimatet.

Företagarnas dom: Hälften nöjda med Varbergs företagsklimat

Varberg tappar tio platser i Svenskt näringslivs ranking om företagsklimat. Bland annat är företagarna mindre nöjda med politikernas attityder.

Publicerad Senast uppdaterad

De senaste två åren har Varberg legat på personbästa i rankingen, på en stabil plats 60. I år gick det sämre. När 188 lokala föratag sagt sitt föll Varbergs kommun tio platser och landade på plats 70 av landets 290 kommuner.

Några orsaker är att företagarna är mindre nöjda med kommunpolitikernas attityder till företagande och med dialogen mellan företag och kommunens beslutsfattare, som båda fallit 25 platser. Också tjänstemännen fick sig en känga när punkten Kommunala tjänstemäns attityder till företagande föll 14 placeringar.

På vissa plan har kommunen också höjt sig sedan förra året. Bland annat är företagarna nöjdare med kommunens upphandling och tillgång till kompetens. Påverkan av brottslighet är också en punkt som får bättre betyg i år än 2022.

Totalt sätt tycker hälften av de företagare som svarat att företagsklimatet i Varberg är bra.

Att Varberg kliver in på plats 70 betyder att kommunen är näst bäst i Halland. Allra bäst är Falkenberg, som knep en niondeplats.

Sveriges näringslivs ranking bygger till två tredjedelar på betyg från företagare som fått svara på en rad frågor. Den sista tredjedelen baseras på statistisk information.

Powered by Labrador CMS