Michael Wahlgren tog den här bilden vid sjön Fävren sent på måndagskvällen.
Michael Wahlgren tog den här bilden vid sjön Fävren sent på måndagskvällen.

Norrskensfeber på Getterön igår – men det kan ha varit sista chansen

De senaste dagarnas hastigt uppblossande norrskensfeber i Varberg kan nu vara över för den här gången.

Publicerad
Eric Stempels är professor vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.
Eric Stempels är professor vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet.

Varberg. Söndags- och måndagskvällarna har inneburit ett sällan skådat utbrott av norrskensfeber i Varberg. På måndagskvällen var förutsättningarna ännu bättre än på söndagskvällen och många hade sökt sig ut till Getterön för att beskåda fenomenet och att fotografera det.

De sociala medierna har svämmat över av bilder – den ena vackrare och mer färgsprakande än den andra. Varbergs Tidning har tagit emot bilder av bland andra Michael Wahlgren och Henrik Drake.

Men nu tycks chansen att se norrsken ha passerat för den här gången. Eric Stempels, professor vid institutionen för fysik och astronomi på Uppsala universitet, säger till Varbergs Tidning att förutsättningarna under tisdagskvällen ser betydligt sämre ut.

Den här bilden tog Henrik Drake på Getterön under måndagskvällen.
Den här bilden tog Henrik Drake på Getterön under måndagskvällen.

– Anledningen till norrskenet under söndagen och måndagen var två utbrott i följd på solen i slutet av förra veckan. Eftersom det var två utbrott så blev perioden av norrsken lite längre än vad den brukar vara. Men nu ser det ut att plana ut, säger han till VT på tisdagssförmiddagen.

Stempels lämnar dock brasklappen att norrskensprognoser kan slå fel.

– Det händer att det blir norrsken även när prognosen säger att det inte ska bli det, och vice versa. Men norrsken kan normalt förutses några dagar i förväg eftersom de kommer till jorden med viss fördröjning efter utbrotten på solen, säger Stempels.

Stempels var själv ute med sin kamera och fotograferade norrskenet på måndagskvällen. Hur länge det dröjer tills chansen dyker upp nästa gång är mycket svårt att säga.

– Det beror på när de här utbrotten på solen sker, vilket är svårt att förutse. Men på en mer övergripande nivå kan man säga att förutsättningarna under kommande år är goda. Det skulle inte förvåna mig om det sker redan under detta år. Men om det blir om en vecka, en månad, eller längre tid är mycket svårt att säga, säger Stempels.

Powered by Labrador CMS