Nya varningstutor i småorterna runt Varberg

80 nya ”Hesa Fredrik” testas för första gången på måndag.

Publicerad

På måndag (6 mars) testas för första gången det utbyggda varningssystem som blivit följden av att beredskapszonen kring Ringhals har utökats. Detta skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. På måndag tjuter dessa ljudsändare för första gången i samband med den sedvanliga testningen av utomhusvarningssystemet och Viktigt meddelande till allmänheten, klockan 15.00.

– Beredskapszonen är inte helt symmetrisk, men den har utökats från cirka 15 kilometer runt Ringhals till 25 kilometer, berättar handläggaren Rikard Svensson, ansvarig för utomhusvarningssystemet på Länsstyrelsen i Halland, för Varbergs Tidning.

Utvidgningen av beredskapszonen innebär att en rad småorter runtom i Varbergs kommun berörs, men även Kungsbacka och Mark.

– Det är nya sändare ibland annat Rolfstorp, Träslövsläge, Tofta, Skällinge och Trönninge, men också runt Varbergs tätort, berättar Rikard Svensson.

De nya ljudsändarna har satts upp i tätorter där det bor fler än 200 personer, vid vissa större arbetsplatser, fritidshusområden, campingplatser, badplatser, idrottsanläggningar, golfbanor och andra platser där många personer tillfälligt samlas, skriver Länsstyrelsen i pressmeddelandet.

Den 1 juli förra året utökades beredskapszonen runt Ringhals till ett område som sträcker sig ungefär 25 kilometer från kärnkraftverket.

Powered by Labrador CMS