Adnan Dibrani (S), Erik Hellsborn (SD), Cecilia Rönn (L) och Christofer Bergenblock (C) har alla fått en plats i riksdagen står klart efter att det slutliga valresultatet presenterats.
Adnan Dibrani (S), Erik Hellsborn (SD), Cecilia Rönn (L) och Christofer Bergenblock (C) har alla fått en plats i riksdagen står klart efter att det slutliga valresultatet presenterats.

Fyra varbergare klara för riksdagen

Christofer Bergenblock (C), Adnan Dibrani (S), Cecilia Rönn (L) och Erik Hellsborn (SD) är samtliga klara för riksdagen. Det står klart efter att det slutliga valresultatet presenterats på söndagsmorgonen.

Publicerad Senast uppdaterad

Varberg kommer att bli synnerligen välrepresenterat i den nya riksdagsförsamlingen. Samtliga de fyra kandidater som stod högt på sina partiers kandidatlistor (vilket Varbergs Tidning tidigare rapporterat om) kommer in. Det innebär att veteranen Adnan Dibrani (S) nu får sällskap av nykomlingarna Christofer Bergenblock (C), Cecilia Rönn (L) och Erik Hellsborn (SD).

Den kandidat som inför valet var mest osäker på sin plats var Sverigedemokraten Erik Hellsborn, men på valnatten förstod han vartåt det lutade.

– Jag trodde inte att vi skulle göra ett riktigt så bra valresultat som vi gjorde utan blev glatt överraskad, säger han.

Varför tror du att det gick så bra för SD som det gjorde?

– Vi fångade upp frågor som är viktiga för väljarna, som brottsligheten och bränslepriserna. Där tror jag att vi har ett större förtroende bland väljarna än de rödgröna partierna.

Nu är SD störst i högerblocket. Vad innebär det gällande er eventuella roll i regeringen och statsministerposten?

– Att Sverigedemokraterna blev störst bland samarbetspartierna ger oss en stark förhandlingsposition. Vad det sedan ska innebära gällande specifika ministerposter vill jag inte gå in på i nuläget

Kommer du att arbeta kvar inom hemtjänsten i Varberg?

– Jag sitter faktiskt och skriver ett brev till min chef på kommunen just nu. Jag kommer inte kunna fortsätta arbeta heltid, men har för avsikt att jobba vidare som timvikarie om det är möjligt.

Så vissa hemtjänsttagare kommer alltså få besök av en riksdagsledamot framöver?

– Om min chef tycker att det är en acceptabel lösning, så ja, då blir det så.

Erik Hellsborn blev 2011 omskriven för ett blogginlägg som han gjorde efter Anders Behring Breiviks terrordåd på Utöya i Norge. Hellsborn skrev då att dådet inte hade inträffat om det inte vore för spänningarna som uppstått genom det mångkulturella samhället i Norge.

”Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde”, skrev Hellsborn bland annat i inlägget, som sedan raderades. Hellsborns kontroversiella blogginlägg uppmärksammades bland annat i New York Times.

Hur ser du på det i dag?

– Inga kommentarer. Det är ett elva år gammalt blogginlägg som du tar upp och jag anser att det är helt utagerat, säger Hellsborn.

Hellsborn, som varit tongivande inom de lokala Sverigedemokraterna i många år, lämnar nu kommunpolitiken.

Ny i riksdagen är också Liberalernas Cecilia Rönn. Varbergs Tidning sökte henne på söndagsmorgonen för en kommentar, men Rönn svarar i ett sms att hon är iväg med familjen och inte kan prata. Hon vill vänta in regeringsbildningen innan hon ger någon intervju.

”Jag är mycket glad för platsen i riksdagen och ska göra mitt allra bästa. Jag gör gärna en intervju om hur det känns och vilka frågor jag vill driva när regeringsbildningen är klar”, skriver hon.

Rönn har tidigare sagt till Varbergs Tidning att hon har för avsikt att även fortsätta att vara aktiv inom kommunpolitiken parallellt med riksdagen.

Den profilerade centerpartisten Christofer Bergenblock lämnar däremot kommunpolitiken för att helt fokusera på riksdagsarbetet. Bergenblock kommenterar sin riksdagsplats i ett Facebookinlägg:

”Under valrörelsen har jag lovat att jag kommer fortsätta kämpa för samma frågor på riksplan som jag drivit i kommunen; En hållbar utveckling, en levande landsbygd och ett jämställt samhälle. Det löftet kommer jag att hålla. Dessutom kommer jag fortsätta att hålla den humanistiska fanan högt eftersom jag tror på ett öppet, tolerant och jämlikt samhälle”.

Socialdemokraten Adnan Dibrani går in på sin fjärde mandatperiod i riksdagen. Han har tidigare sagt till Varbergs Tidning att han bland annat hoppas kunna arbeta vidare i riksdagens finansutskott.

Powered by Labrador CMS