Kommunpolisen oroas av ökande rattfylleri bland unga
I veckan dömdes en 16-åring från Varberg för rattfylleri av tingsrätten. Hen är bara en av sex misstänkta i Varberg i år.
Enligt Ghadi Ghazale är detta fenomen något som oroar polisen i Varberg stort eftersom företeelsen att köra bil efter att man har druckit har ökat detta år.
– Vi jämför statistik och tittar man på det ser det dramatiskt ut. Det brukar vara en till tre per år, men i år har det varit sex personer redan och det är bara september, säger Ghadi Ghazale som är kommunpolis i Varberg.
Under året har han och kollegorna känt av en förändring. Attityden mot alkohol och att köra efter att man har druckit har ändrats. Nyligen gick man därför ut med en uppmaning på Facebook att ha ett extra öga på sina barn som kör.
– Just nu får man ta statistiken för vad det är och det är såklart en ökning. Förmodligen är det ännu fler än sex tonåringar som har gjort det säger han och fortsätter:
– Vi har lagt ut detta i brottsförebyggande syfte.
Ghadi menar att ökningen är förvånande utifrån att antalet unga som dricker alkohol i låg ålder har minskat i all statistik de senaste åren.
– Förra året var känslan att man drack mindre nu än i samma ålder än man gjort tidigare.Man vill uppmärksamma föräldrar på att ha koll på vad tonåringarna gör under helgkvällarna. Polisen tror att ungdomarna tar bilen för att inte väcka uppmärksamhet eller för att föräldrarna inte ska veta att de tänker dricka alkohol.
– Om man alltid kör sin epa eller mopedbil blir det uppenbart om man en lördagskväll tar bussen. Då tror vi att man hellre kör hem tyvärr, än att erkänna för föräldrarna att man har druckit, säger kommunpolisen.
Just nu brottas man också med tankarna på hur pandemin har påverkat ungdomarnas drickande och deras attityder.
– Det är en farhåga, i allt som gäller ungdomars hälsa har man med sig att vi haft en pandemi. Vi vet inte hur det har påverkat dem.Att köra bil när man är påverkad av droger eller alkohol är något som även kan få konsekvenser senare. Det kan vara svårare att få lämplighetsintyg för vanligt B-körkort bland annat.
Samtidigt får polisen ofta höra många förklaringar kring varför man satt sig bakom ratten."Jag är ju knappt påverkad, jag kör så långsamt ändå" och ”Jag är ju inte ens full” är uttryck som ungdomarna använder när de stannas av polisen.
–Vi hör en tråkig inställning med nonchalans som att det inte spelar någon roll om de kör eller inte, samtidigt som det är svårt att förstå konsekvenser när man är i den åldern. Det är nästan svårare för dem än bara för några år sedan eftersom de får mycket information genom sociala medier. Det är bra på så sätt att man kan lära sig mycket men det är också mycket desinformation, säger Ghadi Ghazale.
Kommunpoliserna besöker högstadieskolorna i åttonde klass varje år för att prata om brott som drabbar dem och för att upplysa om rättigheter och skyldigheter i lagen när de fyller 15 år och blir straffmyndiga. Trots att fokus under de senaste åren har legat på brott i sociala medier och droger diskuterar man om detta ska ändras när man ser att attityderna förändras.
– Kanske behöver man lyfta fram informationen om alkohol och trafik lite mer igen? Förr var detta något vi pratade väldigt mycket om, men andra brott har fått ta större plats med åren.