Vattenfall berättar om nästa steg kring Ringhals

Samtal pågår med tänkbara leverantörer: ”Ambitionen att ha den första reaktorn i drift i början av 2030-talet.”

Publicerad

Ringhals majoritetsägare Vattenfall skickade under torsdagsmorgonen ut ett pressmeddelande med information om hur processen kring nya reaktorer på Ringhals fortlöper. Som Varbergs Tidning tidigare berättat så pågår en förstudie som beräknas vara klar vid årsskiftet och som ska utreda förutsättningarna för att bygga så kallade ”små modulära reaktorer” (SMR) på Ringhals.

– Det är framför allt tre saker som händer härnäst. Vi har redan en dialog med flera potentiella teknikleverantörer och kommer senare i år att gå vidare med en eller flera av dem för att få konkreta förslag på reaktorer. Vi drar också igång arbetet som krävs för en miljökonsekvensbeskrivning, vilket bland annat innebär fältstudier och markundersökningar i området runt Ringhals. Och vi förbereder oss för att efter sommaren bjuda in till lokala samråd för att diskutera med berörda parter, säger Desirée Comstedt, affärsutvecklingsansvarig för kärnkraft inom Vattenfall i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet tas också upp den mycket uppmärksammade ansökan till Svenska Kraftnät som avslöjades av Aftonbladet tidigare i år och som också Varbergs Tidning har rapporterat kring.

– Vi ser att Ringhals, där det redan finns kärnkraft sedan tidigare, är en mycket lämplig plats för ny produktion och den plats i Sverige där nya reaktorer snabbast kan tas i drift. Redan innan jul ansökte vi till Svenska kraftnät om att få ansluta ny elproduktion där, säger Comstedt.

”Ambitionen att ha den första reaktorn i drift i början av 2030-talet”, heter det i pressmeddelandet.

Powered by Labrador CMS