Trafiksituationen var såpass farlig på skola i Tvååker att Arbetsmiljöverket krävde stränga åtgärder för de bussvakter som arbetade på platsen.
Trafiksituationen var såpass farlig på skola i Tvååker att Arbetsmiljöverket krävde stränga åtgärder för de bussvakter som arbetade på platsen.

Trafiksituationen ohållbar vid grundskola

Åtgärder har gjort att arbetsmiljöverket nu släpper hot om vite.

Publicerad

TVÅÅKER I mars krävde arbetsmiljöverket att Varbergs kommun skulle inkomma med en riskbedömning och åtgärdsplan för en rad punkter gällande bussvakter utanför Bosgårdsskolan i Tvååker. Situationen var såpass allvarlig ett vite på 100 000 kronor krävdes av kommunen om åtgärderna uteblev.

Nu har Arbetsmiljöverket beslutat att avsluta ärendet.

- När frågan lyftes under hösten 2021 tog vi, i dialog med Arbetsmiljöverket, fram riskbedömning och handlingsplaner gällande elevers säkerhet samtidigt som vi genomförde ett antal åtgärder för att personalen som agerar bussvakt skulle ha bästa möjliga förutsättningar och säkerhet, skriver Carina Uvenfeldt, förvaltningschef för förskole- och grundskoleförvaltningen i ett pressmeddelande.

Under våren, skriver hon vidare i pressmeddelandet, har man arbetat med de risksituationer som Arbetsmiljöverket tagit upp och gjort en handlingsplan.

Bland annat krävde verket att bilister som bröt mot gällande trafikregler skulle få en tillsägelse på plats, att man snabbt kunde få hjälp från andra arbetstagare samt en kompetensutveckling för att kunna utföra arbetet med lägre påkörningsrisk, mindre stress och oro.

Dessutom, har Uvenfeldt tidigare meddelat, har man utrustat personalen med varselvästar för att de tydligt ska synas.

Nu har alltså arbetsmiljöverket godkänt den utredning och de förbättringar kommunen har gjort och viteskravet tas bort.

Powered by Labrador CMS