I veckan har med största sannolikhet flertalet fläktar snurrat ordentligt i Halland under varma nätter.
I veckan har med största sannolikhet flertalet fläktar snurrat ordentligt i Halland under varma nätter.

Höga havstemperaturer ger tropiska nätter i Halland

Den senaste veckan har många i Halland fått uppleva tropiska nätter, som är en följd av hög havstemperatur och att fuktig luft har strömmat in mot land. Natten mellan torsdag och fredag kan även den bli svettig, men efter det väntar mer normala temperaturer.

Publicerad

VÄDER På flera platser i södra delarna av Sverige har nätterna varit tropiska de senaste dygnen. I Sverige är vi inte vana vid dessa temperaturer och den höga luftfuktigheten, vilket leder till att många drabbas av sömnproblem.

Uppstår när havstemperaturen är hög

En tropisk natt definieras av att värmen inte understiger 20 grader under hela natten och att luftfuktigheten är hög. Fenomenet uppstår oftast under slutet av sommaren när fuktig luft strömmar in och temperaturen i havet har hunnit bli hög, säger meteorolog Linnéa Rehn Wittskog vid SMHI till TT.

– Vattnet fungerar som en värmereservoar. Temperaturen i vattnet ändras inte lika snabbt som i luften och vattnet blir som ett värmebatteri som hjälper till att hålla temperaturerna uppe.

Uppstår sällan i inlandet

En tropisk natt uppstår sällan i inlandet, men i innerstäder där gator och huskroppar magasinerar värme kan de förekomma, enligt SMHI. Redan på fredag kan det dock bli en sista tropisk natt för i år när kallare luft är på ingång och det blir svalare och torrare.

Powered by Labrador CMS