Varberg Energi och Wästbygg går samman i nytt driftbolag

En ny solcellspark, tillsammans med två vindkraftverk, planeras att byggas av Varberg Energi tillsammans med entreprenad- och projektutvecklingsbolaget Wästbygg.

Publicerad Senast uppdaterad

VARBERG Solcellsparken kommer att bli Varberg Energis andra, som tidigare äger Solsidan tillsammans med Coop. Utöver Solsidan finns ytterligare solcellsparker runt om i Varberg, och fler är under arbete, som vi tidigare rapporterat om i Varbergs Tidning.

Det nya samarbetet mellan Wästbygg och Varberg Energi är en så kallad ”joint venture”, där Wästbygg kommer att bli majoritetsägare med 75% av aktierna. Styrelsen för Varberg Energimarknad AB har godkänt bildandet av det gemensamma bolaget, och nu färdigställs avtal och bolagsbildning, där målet är att vara klara under det tredje kvartalet 2023.

Elproduktionen kommer att täcka upp för hela Wästbyggs årliga förbrukning

Solcellsparken tillsammans med vindkraftverken skulle i så fall producera ca 12 GWh elproduktion årligen, vilket täcker upp den elkonsumtion som Wästbygg förbrukar i samtliga projekt under ett år.

– Hållbarhet genomsyrar alla delar av vår verksamhet och ska vi nå vårt mål om att vara fossilfria 2030 inom el, värme, transporter och avfall så behöver vi fortsätta arbetet med att gå från ord till handling, säger Jonas Jönehall, vd och koncernchef för Wästbygg-gruppen i ett pressmeddelande.

Redan idag är Varberg Energi huvudleverantör av miljömärkt el till Wästbygg, något som gjorde samarbetet naturligt.

– Det känns väldigt roligt att få bygga ytterligare förnybar energiproduktion i vårt närområde. Att vi dessutom får möjligheten att göra det tillsammans med Wästbygg Gruppen känns glädjande och självklart. Vi vill båda ligga i framkant med vårt hållbarhetsarbete och om vi kan underlätta deras väg till att bli fossilfria år 2030 så gör vi gärna det, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.

Powered by Labrador CMS