Apelviken utvecklas nu i rask takt – den 13 maj invigs den nya strandpromenaden, och i samband med detta firas också ”Surfparkeringens dag”. Men föreningen Varbergs förenade surfare kan också fira det klubbade miljonbidraget från Allmänna arvsfonden.
Apelviken utvecklas nu i rask takt – den 13 maj invigs den nya strandpromenaden, och i samband med detta firas också ”Surfparkeringens dag”. Men föreningen Varbergs förenade surfare kan också fira det klubbade miljonbidraget från Allmänna arvsfonden.

Surfare får fem miljoner till husbygge i Apelviken

Delfinansiering klar för bygget av ”Stormhuset”.

Publicerad Senast uppdaterad

Föreningen Varbergs förenade surfare beviljas fem miljoner kronor ur Allmänna arvsfonden för bygget av ett föreningshus i Apelviken. Det framgår av ett beslut som togs av Kammarkollegiet i Stockholm under onsdagen.

”Projektets syfte är att skapa en mötesplats och bidra till utvecklingen av surfverksamheten för barn och ungdomar i Varberg. I projektet ingår att bygga ett föreningshus som ska bli en plats för sociala aktiviteter, utbildningar och andra träffar. Det ska finnas dusch- och omklädningsrum för både pojkar och flickor. Idag har föreningen ingen lokal som fungerar ändamålsenligt för verksamheten och bedriver all verksamhet utomhus på stranden”, heter det i den projektbeskrivning som ingår i beslutsunderlaget.

Varbergs förenade surfare har under en längre tid planerat bygget av det så kallade ”Stormhuset” i Apelviken, men finansieringsfrågan har varit oklar.

Av beslutsunderlaget från Kammarkollegiet framgår att:

”Föreningen bildande 2014 och har sedan dess arbetat för att skapa en gemensam mötesplats för surfare. Föreningen har ca 300 betalande medlemmar varav ca 63 är under 25 år. Nu har Varbergs Förenade Surfare förhandlat fram ett 20 årigt arrendeavtal med markägaren Varbergs kommun, där föreningen får arrendera 350 kvm för att uppföra ett föreningshus.”

I beslutsunderlaget står det att den sammanlagda kostnaden för projektet beräknas till 12,4 miljoner kronor och att även Sparbanksstiftelsen planeras vara medfinansiär. Enligt beslutsunderlaget har projektet också stöd från Varbergs kommun:

”Varbergs Kommun står bakom initiativet från Varbergs Förenade Surfare att bygga Stormhuset. Intygar att surfkulturen är starkt rotad i Varberg, med epicentrum i Apelviken där Varbergs Förenade Surfare har upplåtits mark. Kommunen har arbetat om sina bidragsregler för att kunna stötta Varbergs Förenade Surfare.”

Det planerade ”Stormhuset” beskrivs så här:

”Byggnaden som fått namnet Stormhuset kommer att bli ca 200kvm och innehålla samlingslokal, omklädningsrum, wc/dusch, bastu, förvaring, toaletter samt förråd/kontor. Byggnaden är designad för lågt underhåll, samt med material som klarar av föreningsverksamhet med saltvatten och sand.”

Kristjan Fannar på Varbergs Förenade Surfare är mycket glad över beslutet, men säger att det ännu är lite för tidigt att ropa hej innan projektet är helt i hamn:

– Det är först nu efter Kammarkollegiets beslut som vi kan skicka in en formell ansökan till Sparbanksstiftelsen om delfinansiering, säger han i en kommentar till Varbergs Tidning på torsdagsmorgonen.

Enligt Fannar är allting ännu inte heller helt klart när det gäller bidrag från kommunen.

– Det är nog någonting som det arbetas på. Eftersom vi är en spontanidrottsförening så har vi tidigare inte omfattats av möjligheterna till stöd, säger han.

Men det mesta pekar nu alltså på att ett mycket långdraget projekt är på väg att gå i mål.

– Vi har jobbat på detta sedan föreningen bildades 2014 kan man säga, och det var mycket därför som föreningen bildades. Det känns fantastiskt kul, säger han.

Powered by Labrador CMS