Öresundstågen kommer att fortsätta gå som vanligt.
Öresundstågen kommer att fortsätta gå som vanligt.

Tågstrejken avblåst – parterna har kommit överens

Besked under måndagsförmiddagen.

Publicerad Senast uppdaterad

Den tågstrejk som sedan en tid tillbaka hotat trafiken bland annat på Öresundstågen kommer inte att bli av. Parterna Seko och Almega kom i sista stund överens om en uppgörelse under måndagsförmiddagen.

– Vi är glada över att vi genom att sätta ett hårt tryck i förhandlingarna med vårt varsel har lyckats nå en uppgörelse som är bra för våra medlemmar. Självfallet löser denna uppgörelse inte alla problem som finns i branschen, men det är ett steg framåt. Vi hade aldrig löst detta utan den fantastiska mobilisering som våra medlemmar och förtroendevalda lyckats åstadkomma och det stöd som funnits bland allmänheten för de krav vi ställt på rimliga villkor för spårtrafikanställda, säger fackförbundet ordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Konflikten mellan facket och arbetsgivarsidan har bland annat gällt sena schemaändringar för de anställda.

– Nu löser vi detta med en progressiv ersättningsmodell – där kompensationen till medarbetaren blir högre ju närmare arbetsdagen ändringen görs. Förutom att kompensera den enskilde medarbetaren, ökar incitamentet för tågoperatörerna att minimera förekomsten av sena schemaändringar, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör på arbetsgivarsidans Tågföretagen (Almega) i ett pressmeddelande.

– Jag är glad över att vi till slut kunnat nå en lösning som är godtagbar för både arbetsgivare och medarbetare inom spårtrafiken, säger Sandberg.

Powered by Labrador CMS